Delia de Bliek.
Delia de Bliek. Pauw Media
Van onze partner

‘Ga niet naar de hakkenbar voor een paar steunzooltjes’

30 november 2020 om 17:33 Zorg

BARNEVELD Veel mensen die voetklachten hebben, blijven daarmee doorlopen, merkt de Barneveldse podoloog Delia de Bliek in haar praktijk. ,,Dat is ook typisch de nuchtere Barnevelder. Het is vanzelf gekomen en het gaat ook vanzelf weer weg. Terwijl zooltherapie de klachten kan verhelpen.”

Zooltherapie helpt vooral bij veel voetklachten, zoals bij overbelasting, blessures en ook bij klachten hogerop, waaronder nek-, knie- of lage rugklachten. Met een zooltje pak je de hele keten mee, vertelt De Bliek. ,,Daarom is een goed aangemeten zool belangrijk. Anders zou je gewoon naar de hakkenbar kunnen gaan voor een standaard zooltje.”

Bij mensen met voetklachten doet De Bliek altijd eerst een uitgebreid voetonderzoek en maakt eventueel een echo. Ze kijkt naar de beweeglijkheid van de voet, de stand, het lopen en de spieren in de voet. ,,Vaak is zooltherapie de oplossing. Een goed aangemeten zool corrigeert de voetstand en ontlast of activeert juist bepaalde spieren.”

SCHOENEN Een zooltje is niet de enige remedie bij voetklachten. Soms is het belangrijk dat de cliënt zijn of haar levensstijl aanpast, het bijvoorbeeld wat rustiger aan doet en zo overbelasting verhindert. Daarnaast kunnen goede kwalitatieve schoenen voetproblemen voorkomen. ,,Natuurlijk niet altijd, bijvoorbeeld niet bij een beenlengteverschil of pijnlijke platvoeten, maar het is wel heel belangrijk”, stelt De Bliek. De Barneveldse heeft veertien jaar in een schoenenspeciaalzaak gewerkt, waar haar interesse voor voeten is ontstaan.

Haar advies: ,,Schoenen moeten niet knellen. Ik adviseer schoenen met klittenband of veters. Die kun je bijstellen. Maar”, benadrukt de podoloog, ,,het is vooral belangrijk om met klachten niet door te lopen. Neem bij twijfel contact op.”

Aangeboden door Delia de Bliek, praktijk voor podologie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie