Edwin Mouw uit Ede (links) is eigenaar van de duizendste installatie van Zonnepanelen op het dak. Rechts Martin Valentijn.
Edwin Mouw uit Ede (links) is eigenaar van de duizendste installatie van Zonnepanelen op het dak. Rechts Martin Valentijn. Zonnepanelen op het dak

Historisch moment voor Barnevelds bedrijf Zonnepanelen op het dak

6 juni 2023 om 09:37 Zakelijk

BARNEVELD Een bijzondere mijlpaal voor Zonnepanelen op het dak. Recent voltooide het Barneveldse bedrijf de duizendste installatie. ,,Het is extra leuk dat dit project echt symbool staat voor de toekomst van ons bedrijf”, aldus oprichter en directeur Theo Hartgers uit Barneveld. Bij het ‘jubileumproject’ werden niet alleen 760 zonnepanelen geïnstalleerd, maar ook een energie opslagsysteem met een capaciteit van 656 kWh.

Hartgers: ,,We zijn er trots op dat we al zoveel Nederlandse ondernemers hebben kunnen helpen aan een interessant verdienmodel voor hun bedrijf en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de transitie naar hernieuwbare energie.”
Het duizendste project realiseerde Zonnepanelen op het dak in Ede, in opdracht van ondernemer Edwin Mouw. Op bedrijventerrein A12 staat het pand van Mouw Hoedliggers. Daar worden grote stalen liggers en dwarsbalken geproduceerd. Het lassen en snijden van staal kost veel energie, meer dan de netbeheerder kan leveren. De oplossing daarvoor kwam in de vorm zonnepanelen plus energieopslag.

AGRARISCHE SECTOR Zonnepanelen op het dak is – zoals de bedrijfsnaam al zegt – sinds 2011 groot geworden met zonnepaneleninstallaties, met name in de agrarische sector. ,,We hebben het altijd leuk gevonden om aan de specifieke wensen van een klant te voldoen”, zegt Hartgers. ,,Agrarische klanten hebben te maken met levend vee, met ammoniak, vuil door wind en ga zo maar door. Onze systemen moeten daar tegen bestand zijn. Zo werden we al snel specialist en werken we uitsluitend met materialen van de allerbeste kwaliteit.”

PLATTE BEDRIJFSDAKEN En dat bleef niet onopgemerkt. Het bedrijf groeide snel en werd al snel ook benaderd door bedrijven die energie wilden opwekken op hun platte bedrijfsdaken. Behalve heel veel mooie agrarische klanten, heeft Zonnepanelen op het dak bijvoorbeeld ook installaties geleverd aan de Midden Nederland Hallen, Triodos bank, Denkavit en vestigingen van Broekhuis.

ENERGIEOPSLAG Een aantal jaar geleden begon Zonnepanelen op het dak al onderzoek te doen naar energieopslag. ,,We wisten dat energieopslag in de toekomst belangrijk zou worden, maar er was nog maar heel weinig bekend.” Hartgers reisde onder meer naar Azië om daar leveranciers te spreken en kennis op te doen. ,,In Nederland zijn we begonnen met een aantal testinstallaties. Dat was flink investeren, maar dat leverde ons ook heel veel kennis en ervaring op.” Inmiddels heeft het bedrijf in Nederland al een flink aantal systemen voor energieopslag draaien. ,,Ons uitgangspunt is altijd geweest dat het voor de klant een interessant verdienmodel moet zijn. Dus: extra geld verdienen door energie op te slaan.” De energie die in het systeem wordt opgeslagen, kan op een later moment worden gebruikt, of op het juiste moment worden verkocht. Bijvoorbeeld als de energieprijzen hoog zijn.

ELEVION De groei van Zonnepanelen op het dak bleef zelfs in het buitenland niet onopgemerkt. Een ander hoogtepunt onderweg naar de duizend projecten was de overname door de internationale Elevion Group in 2021. ,,Deze groep is in Europa een grote leverancier op het gebied van intelligent energiegebruik. Met meer dan zestig aangesloten bedrijven en meer dan vierduizend werknemers, is Elevion Group actief in 13 landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Italië, Polen en Roemenië.

TOEKOMST Hartgers ziet de toekomst van Zonnepanelen op het dak met vertrouwen tegemoet. ,,Wij blijven ons inzetten op het gebied van het aanbieden van duurzame verdienmodellen voor ondernemers”, zegt de ondernemer. ,,Het is een mooie win-win markt. De Nederlandse ondernemer wordt deel van de oplossing voor het behoud en herstel van de natuur, en tegelijkertijd levert het hem zelf ook een hoog rendement op. Maar vandaag kijken we even achteruit en daar worden we ook enthousiast van! We willen onze klanten bedanken voor het vertrouwen dat ze in ons hebben gesteld en het team van Zonnepanelen op het dak voor hun tomeloze inzet en expertise.”

Meer informatie via Zonnepanelen op het dak

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie