Journalist en Ruslandkenner Jelle Brandt Corstius was één van de sprekers op het symposium.
Journalist en Ruslandkenner Jelle Brandt Corstius was één van de sprekers op het symposium. Pauw Media

Nepnieuws en betrouwbaar nieuws op BDU-symposium

Zakelijk

BARNEVELD ‘Betrouwbaar, persoonlijk en toegankelijk’ was woensdag het thema van een symposium in het Schaffelaartheater, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Koninklijke BDU. Presentator was Lisette Wellens, één van de gezichten van tv-programma Goedemorgen Nederland.

De ongeveer 250 bezoekers, voor het grootste deel zakelijke relaties, werden wat betreft betrouwbaarheid al vrij snel op het verkeerde been gezet door dr. Markus Becker. Hij introduceerde zichzelf als uitgever van het gezaghebbende Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Becker kreeg de lachers op zijn hand door een serie ludieke vergelijkingen tussen Duitsers en Nederlanders. Het bleek een fraai staaltje ‘nepnieuws’, Becker onthulde uiteindelijk wie hij echt is: de Nederlandse cabaretier Pieter de Rijk, specialist in ‘fake speech’.

RUSLAND Ook journalist Jelle Brandt Corstius heeft als voormalig Rusland-correspondent van dagblad Trouw en maker van documentaires over de Sovjet-Unie voor de VPRO veel ervaring met ‘fake news’. 

,,Door de propagande in de staatsmedia, met als belangrijkste doel verwarring en twijfel zaaien, is het voor Russen ontzettend moeilijk om toegang te krijgen tot betrouwbaar nieuws’’, zei Brandt Corstius. Hij tekende daarbij aan dat het niet zo is dat de Russen zo maar alles geloven. ,,Het vertrouwen in nieuws is altijd laag geweest. De jonge generatie kijkt nauwelijks nog tv en maakt gebruik van het sociale medium Telegram. Daarmee krijgen ze steeds vaker een glimp van de werkelijkheid. Misschien kan dat het verschil maken.’’ Als tip voor meer duiding noemde hij het boek ‘Niets is waar en alles is mogelijk’ over het ‘nieuwe’ Rusland van de Brits-Russische schrijver Peter Pomerantsev. 

PIJLERS Journalist Erik Roest van de Barneveldse Krant nam de zaal daarna in een persoonlijk betoog mee naar opvallende verhalen uit de lokale journalistiek, waarmee de Barneveldse Krant zich al ruim 150 jaar onderscheidt. De eerste editie verscheen op 6 oktober 1871.  ,,Er is in 150 jaar Barneveldse Krant veel veranderd, maar de pijlers zijn nog altijd: zo objectief mogelijk en betrouwbaar informeren, inspireren, in beweging brengen, verbinden en vermaken’’, was de conclusie van Roest.

ECHT NEP De afsluiting was voor trendwatcher Sander Duivestein, mede-auteur van het boek ‘Echt nep’. Zijn belangrijkste boodschap. ,,De jeugd bekijkt de buitenwereld vanaf het scherm. De fysieke wereld wordt gekopieerd naar de digitale wereld. Nep is het nieuwe echt.’’

Lees ook: ‘Koninklijke brief’ voor 150-jarige BDU

Bekijk hieronder de aftermovie van het symposium:


Lachen tijdens de 'fake speech' van dr. Markus Becker.
Dr. Markus Becker alias cabaretier Pieter de Rijk.
Lachen tijdens de 'fake speech' van dr. Markus Becker.
Afbeelding
Journalist Erik Roest van de redactie Barneveldse Krant.
Afbeelding
advertentie