,,We houden het hout zo puur en natuurlijk mogelijk."
,,We houden het hout zo puur en natuurlijk mogelijk." Hout van Toen
Ondernemer in beeld

Gijsbert studeerde elektrotechniek, maar maakt dagelijks meubels

6 april 2021 om 18:44 Zakelijk

BARNEVELD Bij Hout van Toen koop je eikenhouten meubels. Dit bedrijf uit Kootwijkerbroek bestaat sinds 2017 en wordt gerund door Gijsbert van Luttikhuizen. Deze jonge ondernemer was pas 18 toen hij vier jaar geleden zijn bedrijf inschreef bij de KvK. ,,Wij maken echt alles van eikenhout en worden graag uitgedaagd.”

Het begon als hobby, vertelt Van Luttikhuizen. ,,Ik maakte zelf in de avonduren en op zaterdag wat meubels van eikenhouten balken en zette ze op Marktplaats. Daar bleek het product zo gewild, dat ik er al snel mijn werk van gemaakt heb.” Hij maakte een webshop en sindsdien zit de groei er goed in. ,,Sinds februari vorig jaar is dit mijn fulltime baan en heb ik één jongen in dienst. Wanneer het nog drukker wordt, huur ik iemand extra in.” Samen werken ze nu zo’n zes dagen in de week om de meest uiteenlopende meubels te maken. ,,Ik heb elektrotechniek gestudeerd, dat is heel wat anders. Maar het kan gek lopen. Nu maak ik elke dag mooie meubels van prachtig eikenhout.”

,,Dat wat ik voor deze regio maak, komt voornamelijk via via bij ons terecht. Mensen die tevreden zijn vertellen waar ze de tafel hebben laten maken en sturen zo hun vrienden onze kant op.” Het bedrijf levert ook aan het buitenland: Duitsland, België en soms zelfs verder weg. ,,Die klanten komen via Pinterest, Facebook, Instagram en Google in onze webshop, die in vier talen geschreven is.”

ROBUUST Waarom eikenhout? “Ik vind gebruikt eikenhout het mooiste hout dat er is. Het is stevig en robuust, maar goed te bewerken. En het is uniek.” Het gebruikte hout haalt hij ‘overal en nergens’ vandaan. ,,Als er ergens een partij eikenhouten balken te koop komt, dan kopen we dat.” Hout van Toen gebruikt voornamelijk oude spoorbielzen. ,,We zagen daar dan planken van, in verschillende diktes. We houden het hout zo puur en natuurlijk mogelijk, want het is gewoon prachtig hout. We bewerken het om te beschermen met een onzichtbare lak, maar verder laten we het hout zijn verhaal vertellen.”

Maakt Van Luttikhuizen alles wat er gevraagd wordt? ,,Eigenlijk wel ja. We maken kasten, trappen, deuren, heel veel tv-meubels, alle soorten tafels en in alle lengtes. Wat maar gevraagd wordt.” De grootste tafel die hij ooit heeft afgeleverd is 4,20 meter lang. ,,Dat was niet eens bedoeld als vergadertafel, maar gewoon bij mensen in hun boerderij. Heel dikke tafels heb ik ook wel gemaakt, van hele balken. Dan is zo’n tafel al snel vijftien centimeter dik en weegt zo’n vijfhonderd kilo.”

MAATWERK ,,Alles is mogelijk”, aldus Van Luttikhuizen. ,,Elk meubel is uniek en kan dus uit balken zijn opgebouwd of met planken gemaakt. We houden erg van maatwerk en het kan ons niet gek genoeg zijn. Als de klant iets aparts wil, dan denken wij met ze mee en gaan wij tot het uiterste om dat voor elkaar te krijgen.” Zo kunnen klanten bijvoorbeeld logo’s laten uitsnijden in hun tafel of tekst laten ingraveren. ,,We worden graag uitgedaagd.”

Het meest bekende product van Hout van Toen is hun tv-meubel. ,,Dat bestaat uit twee hele balken met een mooi onderstel.” Daarvan verkopen ze er ongeveer twintig per week. ,,Iets dat ik nog nooit gemaakt heb maar wel zou willen? Ik zou misschien wel eens een combinatie willen maken tussen dit en mijn achtergrond in elektra, iets met deuren die automatisch opengaan bijvoorbeeld. Dan zou ik eerst zelf een showroommodel moeten maken en zien hoe dat lukt. Maar dat lijkt me wel leuk.”

TOEKOMST Hoe ziet Van Luttikhuizen de toekomst? ,,Het liefst houd ik het bedrijf zoals het nu is. Niet te groot, meer dan voldoende werk en lekker zelf de meubels maken. Ik moet er niet aan denken dat hier straks twintig man aan het werk zijn en ik de hele dag achter de laptop mijn bedrijfsvoering moet doen. Nee, zoals het nu is, is het prima.”

Aangeboden door Hout van Toen

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie