Erik Meijer: ,,We vonden de buitenunit er mooi uitzien.”
Erik Meijer: ,,We vonden de buitenunit er mooi uitzien.” Pauw Media

‘Heerlijk die constante temperatuur in huis’

Wonen

BARNEVELD Erik (41) en Elise (39) Meijer werden zes jaar geleden verliefd op al het groen rondom hun woning in Amersfoort. Om zelf bij te dragen aan de bescherming van de aarde en al haar groen, besloten ze de jaren tachtig-woning volledig te verduurzamen. ,,Heerlijk, die constante temperatuur in huis.”

Tijdens een wandeling door de buurt ruim zes jaar geleden, stuitten Erik en zijn vrouw Elise op het grote grasveld voor het Koning Assentijnpad in Amersfoort - op slechts een paar honderd meter afstand van hun toenmalige woning. ,,We hadden geen idee dat dit hier zat”, vertelt Erik, 41 jaar en werkzaam als administrateur. ,,Maar we waren meteen heel enthousiast. Toen dit huis in de verkoop ging, hoefden we er niet lang over na te denken.”

VOORTUIN Nu hebben de twee, samen met hun kinderen Daan (10) en Lente (8), een ‘voortuin van zevenduizend vierkante meter’. ,,Dat zeg ik wel eens voor de grap”, vertelt Erik lachend. ,,Een groot voordeel: er rijden geen auto’s voor het huis. Toen we hier kwamen wonen was onze dochter twee jaar en kon ze hier lekker buiten rond scharrelen. En de grote bomen zorgen voor verkoeling.”

Vanuit hun christelijke levensovertuiging vinden Erik en Elise het belangrijk om goed voor de aarde te zorgen. Te beginnen met hun eigen woning. ,,Dat begon met de isolatie, maar ik was ook benieuwd naar de andere mogelijkheden om ons huis te verduurzamen.” Zo kwam hij pakweg twee jaar geleden terecht bij het energieloket van de gemeente Amersfoort, waar hij in gesprek ging met een energieadviseur.
,,Na dat gesprek heb ik drie aangesloten bedrijven benaderd.” Het eerste bedrijf bekeek de woning op Google Maps en liet meteen weten niets voor het gezin te kunnen betekenen. Het tweede bedrijf kwam wel langs om te kijken, maar wilde geen offerte uitbrengen. ,,Waarschijnlijk omdat het een wat ouder huis is.”

VAN HET GAS AF Het derde bedrijf, Schimmel Techniek uit Barneveld, durfde het wel aan. Eigenaar Patrick Schimmel nam de tijd om de woning te bekijken, een en ander op te meten en berekeningen te maken. ,,Als je van het gas af wilt, kan ik dat voor je regelen”, zei Patrick tegen Erik. Waarop de Amersfoorter eerst verbaasd reageerde. ,,Met een huis uit 1989 had ik niet verwacht dat dit een optie was.” Zijn tweede reactie: ,,Prima, dat mag je voor me doen!” Patrick’s passie en uitgebreide uitleg waren voor Erik doorslaggevend. ,,Hij nam de tijd om ons mee te nemen in zijn verhaal, waardoor we zelf ook enthousiast werden over de warmtepomp.”

Erik vond het wel belangrijk dat de warmtepomp goed paste bij een rijtjeswoning en geen geluidsoverlast zou veroorzaken. Daardoor viel de keuze op een exemplaar van het Duitse merk Viessmann. ,,Deze lucht-water warmtepompen zijn speciaal ontworpen voor rijtjeswoningen en voldoen aan alle geluidsnormen”, weet hij. ,,En we vonden de buitenunit er ook mooi uitzien.”

VERKOELING Nadat het huis optimaal werd geïsoleerd, haalden de monteurs van Schimmel Techniek de oude radiatoren eruit en plaatsten ze de nieuwe convectoren. Deze zijn stuk voor stuk voorzien van ventilatoren om de warmtestroom een boost te geven. ,,Deze convectoren zijn mooier en in de zomer zorgen ze voor een koel briesje. Ze gaan automatisch uit en je hoort ze bijna niet.”

Daarnaast zorgt de warmtepomp natuurlijk ook in de winter voor een aangename temperatuur. De steenkoude februarimaand dit jaar was een mooie test, vertelt Erik. ,,Zelfs met die kou was het huis nog lekker warm.”
De constante, aangename temperatuur zorgt volgens de administrateur voor meer woongenot en comfort. ,,Het is de investering ruimschoots waard. Zeker als je de milieuwinst erbij optelt; dat is voor mij nog veel meer waard dan het financiële rendement. Het is onze verantwoordelijkheid om de aarde goed door te geven aan de volgende generaties.”

Aangeboden door Schimmel Techniek
Meer over comfortabel wonen en werken in de speciale uitgave van Schimmel Techniek, die vrijdag 18 juni verscheen bij de Barneveldse Krant

Sinds een paar weken is de jaren tachtig-woning van het gas af.
Erik Meijer grapt wel eens over zijn 'voortuin van zevenduizend vierkante meter'.
De warmtepomp van Viessmann voldoet aan alle geluidsnormen.
advertentie
advertentie