Voorthuizen vanuit de lucht. Volgens het Elsevier-onderzoek woon je hier binnen de gemeente Barneveld het fijnst.
Voorthuizen vanuit de lucht. Volgens het Elsevier-onderzoek woon je hier binnen de gemeente Barneveld het fijnst. heliflight.nl

Barneveld stijgt op Elsevier-ranglijst van beste woongemeenten

11 augustus 2020 om 14:46 Wonen

BARNEVELD De gemeente Barneveld is van plek 186 naar plaats 167 gestegen op de jaarlijkse ranglijst van beste woongemeenten in Nederland, een onderzoek van Elsevier Weekblad in samenwerking met Bureau Louter. Het gebied in en rond Voorthuizen blijkt de beste plek te zijn om in te wonen binnen deze gemeente, de omgeving van De Glind krijgt de laagste scores.

Op zaken als veiligheid, overlast, zorg- en vrijetijdsvoorzieningen scoort Barneveld matig, de aanwezigheid van winkels wordt wel gewaardeerd in het onderzoek. Hierin blijkt Rozendaal de beste gemeente in Nederland te zijn om in te wonen, gevolgd door Laren, Heemstede, Bloemendaal en Wassenaar.

De onderzoekers hebben 97 criteria binnen de 355 gemeenten in Nederland onder de loep genomen. De scores worden bepaald aan de hand van elf onderdelen. Op geen van die elf krijgt Barneveld de volle vijf sterren. Vier stuks zijn er toebedeeld op het thema winkels, waarbij gekeken is naar de nabijheid en verscheidenheid van winkels en tevredenheid van inwoners met het winkelaanbod. Drie sterren krijgt Barneveld op het gebied van onderwijs en kinderopvang, bereikbaarheid, natuurlijke omgeving, overlast, bevolkingskenmerken en rust en ruimte.

Het veiligheidsthema krijgt in Barneveld een onvoldoende (twee sterren). Voor het berekenen van die score zijn feitelijke cijfers gebruikt over onder meer geregistreerde vernielingen en drugsmisdrijven. Dezelfde score krijgt het thema 'zorg'. Hierbij is gekeken naar de nabijheid en verscheidenheid van huisartsen en fysiotherapeuten en het aantal tandartsen per duizend inwoners. Ook is de nabijheid van huisartsenposten, apotheken en ziekenhuizen in de beoordeling meegenomen. 

Twee sterren zijn er verder voor het onderwerp 'vrijetijdsvoorzieningen'. De onderzoekers bekeken hiervoor de nabijheid en variëteit van sportvoorzieningen, musea, theaters, podia, bioscopen, cafés en restaurants. Dezelfde score is weggelegd voor Barneveld op het thema 'gebouwde omgeving': de concentratie van monumentale gebouwen en aantrekkelijke woonhuizen en de tevredenheid van inwoners met de bebouwing. Gemiddeld krijgt Barneveld als woongemeente drie sterren.

Binnen de regio doen andere gemeenten het op woongebied over het algemeen iets beter dan Barneveld. Elsevier en Louter hebben  de volle vijf sterren over voor de gemeenten Leusden (plek 44 op de ranglijst), Nijkerk (48), Amersfoort (57) en Putten (69). Vier sterren krijgen de gemeenten Woudenberg (99) en Scherpenzeel (105) en net als Barneveld (167) worden de gemeenten Ede (153) en Renswoude (182) met drie sterren beoordeeld. Twee sterren zijn er voor de gemeente Veenendaal (215).

Het gebied met de postcode 3781 (Voorthuizen) blijkt binnen de gemeente Barneveld de beste resultaten te scoren in het onderzoek, postcodegebied 3794 (De Glind) de minst goede. De onderzoekers gaan verder niet in op de onderlinge verschillen.

Jannes Bijlsma

advertentie
advertentie
advertentie