Afbeelding
Rogier Producties

Barneveld neemt bureau Valleihopper over

16 september 2020 om 08:04 Verkeer en vervoer

BARNEVELD De gemeente Barneveld stelt voor om het beheerbureau van de regiotaxi van de Valleihopper over te nemen van de Regio Foodvalley. De acht deelnemende gemeenten zijn tot de conclusie gekomen dat het beheerbureau onder Foodvalley onvoldoende is ingericht om het vraagafhankelijke en aanvullend openbaar vervoer goed te faciliteren. Barneveld neemt deze taak nu ambtelijk op zich, formeel per 1 januari 2021.

De provincie Gelderland besloot enkele jaren geleden om per 1 januari 2017 de Regiotaxi uit handen te geven aan de gemeenten. Gekozen werd om dit bij regionale samenwerkingsverbanden onder te brengen. ,,Dat besluit werd onder stoom en kokend water genomen", herinnert wethouder Hans van Daalen zich. ,,Het was op dat moment logisch om het vervoer bij Foodvalley onder te brengen. Dat was al een bestaande rechtspersoon, waardoor dat de kortste klap was. Achteraf moeten we zeggen dat dit niet de beste keuze was." Behalve Barneveld behoren de gemeenten Ede, Scherpenzeel, Nijkerk, Renswoude, Veenendaal, Rhenen en Wageningen tot de regio.

AGRIFOOD De vervoerstaak blijkt niet goed te passen bij de doelen die Foodvalley zichzelf stelt, legt Van Daalen uit. ,,Regio Foodvalley is een samenwerkingsverband, dat het vestigingsklimaat wil versterken om een Europese topregio te worden op het gebied van agrifood. Daar past een uitvoerende organisatie van een regiotaxi niet goed bij. Daarom is besloten het bij Foodvalley weg te halen."

Barneveld bood de overige gemeenten aan het werk van het beheerbureau op zich te nemen. ,,Het gaat straks om ongeveer drie à vier mensen. Zij zijn in dienst van de gemeente Barneveld en kunnen ook andere taken binnen de gemeente uitvoeren. Dat loopt door elkaar." Er wordt een nieuwe gemeenschappelijke regeling opgesteld, waar alle acht gemeenteraden mee in moeten stemmen. De kosten voor het vervoer worden evenredig verdeeld onder de gemeenten. ,,Er is een vaste kostenpost, die wordt vastgesteld aan de hand van het aantal inwoners. Verder betalen zij de kosten per rit", aldus Van Daalen. Voor passagiers verandert er niets. ,,Sterker nog, we functioneren eigenlijk al op deze manier sinds 1 augustus."

LEERLINGENVERVOER Voor het vraagafhankelijk vervoer blijft de naam Valleihopper behouden. Tot vorig schooljaar reed ook het leerlingenvervoer onder die vlag, onder regie van Regio Foodvalley. Ook dit is veranderd, zij het dat het leerlingenvervoer in clusters is verdeeld. Barneveld werkt hierin samen met de gemeenten Nijkerk, Renswoude en Scherpenzeel.

Door Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie