Afbeelding
Erik van 't Land

Barneveld kiest voor leerlingenvervoer van Munckhof Taxi

30 april 2020 om 17:00 Verkeer en vervoer

BARNEVELD Het leerlingenvervoer voor Barneveldse kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan, zal na de zomervakantie worden uitgevoerd door taxibedrijf Munckhof Taxi uit Horst. Het bedrijf won de gezamenlijke aanbesteding van de gemeenten Barneveld, Nijkerk, Renswoude en Scherpenzeel. Het gaat om een vijfjarig contract, tot het einde van schooljaar 2024-2025.

Jannes Bijlsma

Het bedrijf gaat de ritaanname, de planning en het vervoer verzorgen. De afgelopen jaren werden deze taken uitgevoerd door het Edese taxibedrijf Noot. ,,Munckhof stelt alles in het werk om deze overgang zo goed mogelijk te laten verlopen", aldus de gemeenten in een persverklaring.

Volgens de Barneveldse wethouder Hans van Daalen stond het belang van de kinderen voorop in de keuze voor Munckhof. ,,Voor alle kinderen is het belangrijk dat zij veilig en op tijd van en naar school worden vervoerd. Zij zijn daarvan afhankelijk, dus dat moet gewoon goed geregeld zijn. Ook binnen de nieuwe contracten. Alles wat nu goed gaat in het leerlingenvervoer nemen we uiteraard mee in de nieuwe situatie." 

VERVOERSYSTEEM Hierin refereert Van Daalen impliciet aan een korte periode waarin het leerlingenvervoer niet goed was geregeld: vlak na de zomer van schooljaar 2017-2018. Vanaf dat moment verzorgde de Regio Foodvalley het vervoer, onder de naam 'Valleihopper'. Tot die tijd werd het vervoer geregeld door de afzonderlijke gemeenten. Bij deze verandering werd meteen een nieuw vervoersysteem ingevoerd: een regiecentrale bij de firma Transvision verzorgde de planning, terwijl de gecontracteerde taxibedrijven (waaronder Munckhof en Noot) voortaan alleen nog het vervoer regelden.

CHAOTISCH Dit mislukte faliekant: kinderen werden te vroeg, te laat of helemaal niet opgehaald. Na enkele chaotische dagen grepen betrokken wethouders in: Noot ging de planning alleen verzorgen. Sindsdien verliep het vervoer nagenoeg vlekkeloos. Naderhand bleek uit onafhankelijk onderzoek dat alle partijen de impact van de veranderingen hadden onderschat en dat er geen gezamenlijke aanpak voor het instromen van het leerlingenvervoer was. De gemeente Barneveld besloot al snel dat ze voortaan het leerlingenvervoer weer zelf wilde uitvoeren.

CLUSTERS Dat gebeurt nu ook, in een cluster met Nijkerk, Renswoude en Scherpenzeel. Andere clusters zijn Ede-Wageningen en Rhenen-Veenendaal, die een eigen aanbesteding opzetten . ,,Door niet meer vanuit de Regio Foodvalley als geheel aan te besteden, maar deze op te splitsen in drie clusters, kan het routevervoer beter en efficiënter worden georganiseerd", aldus de persverklaring. De vier gemeenten hebben nu drie maanden de tijd om de overstap van Noot naar Munckhof voor te bereiden. Voor een kennismaking tussen leerling en chauffeur neemt de gemeente binnenkort contact op met de ouders.

advertentie
advertentie