Leden van een arrestatieteam bij het boerenprotest in Kootwijkerbroek.
Leden van een arrestatieteam bij het boerenprotest in Kootwijkerbroek. AberMedia

Boeren uit Kootwijkerbroek en Harskamp tot 13 juli in de cel

Rechtbank

KOOTWIJKERBROEK/ARNHEM (ANP) Twee aangehouden boerendemonstranten uit Kootwijkerbroek en Harskamp moeten nog bijna twee weken in de cel blijven. Dat heeft de rechter-commissaris in Arnhem vrijdag besloten. 

De twee, die dinsdagavond werden gearresteerd tijdens een boerenprotest rond Stroe en Kootwijkerbroek, moeten woensdag 13 juli bij de rechtbank Zutphen op een snelrechtzitting verschijnen. 

Een derde actievoerder moet in elk geval nog drie dagen in de gevangenis doorbrengen. Drie eerder gearresteerde demonstranten, onder wie een minderjarige verdachte, zijn op vrije voeten gesteld in afwachting van hun rechtszaak.

De man uit Kootwijkerbroek zou met een verreiker een ME-busje hebben geraakt. Hij zou ook meermalen in de richting van een politievoertuig hebben gestuurd. De Harskamper reed volgens het Openbaar Ministerie verschillende keren in op een politiewagen.

TE SUMMIER De rechter-commissaris vond het dossier van het OM over twee andere boerenactievoerders te summier, aldus een woordvoerder van de rechtbank. Zo ontbraken bijvoorbeeld beelden van wat ze zouden hebben gedaan. Daardoor konden er geen ernstige bezwaren tegen de twee worden aangenomen en daarom zijn ze op vrije voeten gesteld, nadat ze enkele dagen in de cel hadden doorgebracht. De minderjarige verdachte zat al drie dagen vast en heeft tot nu toe een blanco strafblad. Hij mocht ook naar huis.

Van de man die in elk geval nog drie dagen in de cel blijft zitten, heeft de rechter-commissaris vastgesteld dat er voldoende grond is om hem langer vast te houden. De man wordt volgende week voorgeleid bij de rechter-commissaris.

VIDEOVERBINDING De zes opgepakte boeren en hun advocaten zijn vrijdag via een videoverbinding gehoord door de rechter-commissaris. Het leek de rechtbank volgens een woordvoerder gezien de gebeurtenissen in de afgelopen week veiliger om ze niet naar Arnhem te vervoeren. Daarom zijn de actievoerders online gehoord op de locatie waar ze vrijdag zaten.

HONDERDEN BEKEURINGEN De politie heeft in de afgelopen week tot nu toe twintig verdachten van rellen tijdens boerendemonstraties opgepakt. Een deel van die verdachten is na verhoor naar huis gestuurd. De politie is op zoek naar meer relschoppers. Zo worden onder meer elf mensen gezocht die betrokken waren bij het oproer voor het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. Als zij zich volgende week woensdag nog niet uit zichzelf hebben gemeld, zet de politie herkenbare beelden van deze mannen online. Er zijn ook honderden bekeuringen uitgedeeld en tractoren in beslag genomen.

advertentie
advertentie