Afbeelding
Wouter van Dijk

Gedeputeerde Staten: ‘Barneveld en Scherpenzeel worden één gemeente’

12 januari 2021 om 16:26 Politiek

SCHERPENZEEL Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland hebben besloten dat Barneveld en Scherpenzeel één gemeente worden. 

,,Eén sterke gemeente kan ervoor zorgen dat ook over pakweg tien jaar de voorzieningen en de gemeentelijke dienstverlening een goede kwaliteit hebben. In de nieuw te vormen gemeente moet de zeggenschap van de inwoners van de kernen zo groot mogelijk zijn. Barneveld en Scherpenzeel gaan dat nieuwe dorpenbeleid dan samen vormgeven’’, aldus GS.

DRIE VARIANTEN Sinds afgelopen zomer heeft het college van Gedeputeerde Staten naar eigen zeggen samen met de besturen van de gemeenten Scherpenzeel en Barneveld drie oplossingsrichtingen onderzocht: Scherpenzeel blijft een zelfstandige gemeente (variant 1), Scherpenzeel gaat een strategische samenwerking aan met Barneveld (variant 2); of Scherpenzeel en Barneveld gaan samen verder als één gemeente (variant 3). 

Tegelijkertijd zijn Gedeputeerde Staten in gesprek gegaan met inwoners, maatschappelijke organisatie en bedrijven van Scherpenzeel en Barneveld. Uit die gesprekken werd volgens GS duidelijk dat inwoners vooral de voorzieningen, zoals bibliotheek, zwembad en sport ‘erg belangrijk’ vinden, net als de gemeentelijke dienstverlening. Ook de identiteit van het dorp scoorde hoog.

Volgens het Gelders college viel de variant van een zelfstandig voortbestaan af, ,,omdat daarmee de gemeente niet zou winnen aan bestuurskracht: op termijn zal een zelfstandige gemeente Scherpenzeel niet in staat zijn de voorzieningen en gemeentelijke dienstverlening op peil te houden, gezien ook de toenemende complexiteit van taken die op de gemeente afkomen.’’

VERTROUWENSBASIS ONVOLDOENDE ,,De tweede variant, een strategisch partnerschap met Barneveld, vraagt van beide partijen een diep doorvoeld vertrouwen in elkaar en de bereidheid tot volledige wederkerigheid’’, stelt GS. ,,Gezien de wijze waarop het publieke en politieke  debat de afgelopen maanden is gevoerd’’, is het Gelders college van mening dat die basis onvoldoende aanwezig is om vertrouwen te bieden in het succesvol bouwen aan een goede samenwerkingsrelatie.

Alles afwegende kiezen GS daarom voor herindeling, maar wel in een aangepaste vorm, namelijk met nog meer zeggenschap voor de inwoners van de kernen over hun eigen dorp. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft al laten weten belangstelling te hebben voor deze gedachte, die nog verder uitgewerkt moet worden’’, aldus GS.

HERINDELINGSVOORSTEL GS richten zich nu op het opstellen van een herindelingsvoorstel. Daarin staat wat voor gemeente het gaat worden: hoe organiseren zij onder andere het contact met en de zeggenschap van de inwoners? Het Gelders college wil aansturen op ‘zoveel mogelijk zeggenschap van de inwoners in hun eigen kern’. Gedeputeerde Staten zullen hierover op dinsdag 26 januari een besluit nemen, dat vervolgens aan de beide gemeenten en hun inwoners wordt voorgelegd. Zij hebben drie maanden de tijd om te reageren. Nog voor de zomer zullen Provinciale Staten (PS) het herindelingsvoorstel bespreken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie