2020-11-04 19:40:22 DEN HAAG - Premier Mark Rutte tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. ANP BART MAAT
2020-11-04 19:40:22 DEN HAAG - Premier Mark Rutte tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. ANP BART MAAT anp / Bart Maat

Klaver tegen Rutte: ´Wanneer bent u voor het laatst naar de bieb in Barneveld gereisd?´

5 november 2020 om 09:08 Politiek

BARNEVELD/DEN HAAG ,,Wanneer bent u voor het laatst naar de bieb in Barneveld gereisd?”. Deze vraag stelde Jesse Klaver woensdag aan Mark Rutte tijdens een debat over de coronacrisis in de Tweede Kamer. De fractievoorzitter van GroenLinks drong er bij de premier op aan om de tijdelijke sluiting van dorpshuizen en bibliotheken terug te draaien. Rutte nam de suggestie van Klaver ter harte. Bibliotheken en buurthuizen mogen de komende twee weken voor speciale activiteiten toch openblijven. Bibliotheken mogen boeken blijven afgeven en ruimte bieden aan huiswerkbegeleiding voor scholieren. Mensen met problemen, bijvoorbeeld schulden, blijven op afspraak welkom in buurthuizen.

De Kamerleden hadden -zo bleek tijdens het debat- moeite met de logica achter de beperkingen. Volgens Rutte wil het kabinet vooral het aantal reisbewegingen en contactmomenten beperken, om zo het aantal besmettingen terug te dringen. Jesse Klaver zei daarop dat juist buurthuizen en bibliotheken door mensen uit de directe omgeving worden bezocht. “Wanneer bent u voor het laatst naar de bieb in Barneveld gereisd?”, vroeg hij aan de in Den Haag wonende Rutte.

De Kamer uitte ook kritiek op de beslissing dat er vanaf volgende week nog maar 30 mensen aanwezig mogen zijn bij een uitvaart, in plaats van 100. Op aandringen van de SGP komt er in uitzonderingssituaties toch ruimte voor burgemeesters om meer aanwezigen toe te staan.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie