Afbeelding
Foto Unsplash

Bespaar je echt geld met Black Friday Deals?

16 november 2023 om 09:29 Partnercontent

Black Friday is in Europa in een paar jaar uitgegroeid tot een van de meest populaire periodes op het gebied van witgoed, elektronica en speelgoed. Op die dag worden er al jaren records gebroken en lijken winkeliers alleen maar meer te verkopen. Maar hoe zit dit nou precies? En is het wel echt zo voordelig om producten te kopen tijdens Black Friday of de periode ervoor? Wij zochten het voor je uit!

Waar komt Black Friday vandaan?

Black Friday is letterlijk vertaald ‘Zwarte Vrijdag’. Het is een feestdag die in Amerika al sinds jaar en dag populair is. Het is namelijk de dag na Thanksgiving, een dag die veel Amerikanen vrij hebben en waarop vrijwel alle winkels tegenwoordig flinke kortingen aanbieden. Aangezien het zo kort voor de kerstperiode is, kiezen mensen er massaal voor om nieuwe producten te kopen.

Het is een term die afkomstig is uit de Amerikaanse jaren 60. In de jaren 60 gingen de mensen massaal de straat op om kerstinkopen te doen. Het gewoel van een grote mensenmassa zorgde ervoor dat het in en rond de stad Philadelphia enorm druk werd. Black Friday verwijst dan ook naar de grote mensenmassa die tijdens deze dag op de been was.

Is het de moeite waard?

Veel mensen vragen zich af of het wel de moeite waard is om tijdens Black Friday kerstinkopen te doen. Want worden de producten juist in de periode ervoor niet in prijs verhoogd? Wij zochten dit voor je uit. Om te beginnen is het wel de moeite waard om in deze periode producten te kopen, mits je de deals weet te vinden.

Profiteren van onrust

Daarbij willen we je waarschuwen voor de onrust die veel winkeliers creëren, bijvoorbeeld door te stellen dat een deal nog maar korte tijd beschikbaar is. Zo kan het zijn dat er nog maar enkele producten beschikbaar zijn, dat de aanbieding nog maar beperkte tijd geldig is of dat er op dat moment meerdere mensen naar het product kijken.

Met deze onrust proberen winkeliers ervoor te zorgen dat je uit haast een keuze maakt en overgaat tot aankoop. Ze willen daarbij voorkomen dat je onderzoek doet naar het product en kijkt of je het ergens anders goedkoper kunt krijgen.

Opletten voor scams

Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar de websites waar de producten worden aangeboden. Ook hier wil men profiteren van de onwetendheid en de haast die consumenten hebben om een goede deal te scoren. Rondom de feestdagen schieten de malafide websites als paddenstoelen uit de grond.

De websites bestaan vaak ook maar enkele dagen. Zijn er genoeg mensen die een haastige aankoop hebben gedaan, dan verdwijnt de site uit de lucht en kunnen mensen fluiten naar hun geld. Het is daarom altijd aan te raden om de website uitvoerig te checken. Kijk bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel, zoek naar reviews online of bekijk of er meerdere mensen al aankopen bij de website hebben gedaan.

Doe goed onderzoek

Om een goede aankoop te doen, is het aan te raden goed onderzoek te doen. Op die manier kun je nameljik de echt goede deals achterhalen. Uiteindelijk zijn er namelijk genoeg interessante deals te vinden. Let er wel op dat je over het algemeen geen geld bespaart door het uit te geven. We raden rondom Black Friday dan ook aan om alleen aankopen te doen die je echt nodig hebt.

De Consumentenbond is de organisatie in Nederland die bijhoudt of de bedrijven wel eerlijk met Black Friday omgaan, bijvoorbeeld door niet eerder de prijs te verhogen om de producten vervolgens in de aanbieding te doen. Uit onderzoek van de laatste jaren blijkt dat er vooral op apparatuur goede deals te vinden zijn op de vrijdag. Ook in de aanloop naar Black Friday zijn er genoeg deals die interessant kunnen zijn.

Echt goede deals zoeken

Het goede nieuws is wel dat er uiteindelijk echt goede deals te vinden zijn, bijvoorbeeld op software, apparatuur of witgoed. Online zien we steeds vaker aanbiedingen op software om je PC te beveiligen, bijvoorbeeld op een VPN abonnement. Hiermee kun je je IP-adres verbergen en surf je een stuk veiliger op het internet.

Het is echter wel aan te raden om de tijd te nemen met het uitzoeken van je voordeel. Vaak zit er veel minder haast achter dan dat je in eerste instantie denkt. Je hebt vaak veel meer tijd om gedegen onderzoek naar verschillende producten te doen. Hiermee voorkom je niet alleen dat je te veel betaald, maar ook dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop.

Kortom, Black Friday deals zijn zeker interessant, mits je de juiste deals weet te vinden. Het is daarbij belangrijk om je niet op te laten jagen. Neem daarom de tijd om goed onderzoek te doen. Lukt dit, dan liggen er in deze periode mooie deals voor je klaar.

advertentie
advertentie
advertentie