Afbeelding
Foto:100 files via Pexels

Praktische tips voor een rustgevende kinderkamer

2 oktober 2023 om 14:49 Partnercontent

De juiste indeling van de slaapkamer van je kind is ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat ze zich er veilig moeten kunnen voelen, maar ook om de juiste nachtrust te krijgen. Een slaapkamer met allemaal verschillende kleurtjes is dan misschien wel leuk voor overdag, maar is niet heel bevorderlijk voor het welzijn van je kinderen. De kans dat ze snel afgeleid zijn en daardoor minder goed in slaap vallen, is vrij groot. Het is dus uit meerdere opzichten belangrijk goed na te denken over de kleur, de indeling en ook het type materiaal dat je gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld leuk om een bepaald thema te kiezen, zodat je ook zorgt voor een eenheid. Ook is de plek van het kinder bed in de slaapkamer iets om over na te denken. Daarom delen we een aantal praktische tips met je, voor een rustgevende kinderkamer.

De juiste kleuren

Kleuren hebben, net als bij volwassen, ook bij kinderen een direct invloed op onze emoties. Dat wil zeggen dat we felle kleuren vaak associëren met druk, waardoor vooral kinderen een stuk sneller geprikkeld worden en daardoor ook vaak minder goed de slaap kunnen vatten. Zorg er dus voor dat je werkt met rustige kleuren, zoals lichtblauw, groen en ook pastelkleuren doen het ontzettend goed. Belangrijk is vooral om te kiezen voor een basiskleur en dit aan te vullen met een of twee accentkleuren. In het geval je kiest voor een jungle thema, dan groen de basis en kun je het geheel afstylen met goud en zwart. Nu is het echt niet erg om een keer wat kleurrijks op de kamer te hebben staan, aangezien het meeste speelgoed ook felgekleurd is, maar probeer het waar mogelijk wel te beperken.

Praktische indeling met een half hoogslaper

De indeling is na het gebruik van de juiste kleuren, ontzettend belangrijk! Vooral wanneer het om een wat kleinere kinderkamer gaat, is het belangrijk deze zo functioneel mogelijk in te richten, zodat je kind zich er ook naast het slapen goed kan vermaken. Heb je een wat kleinere slaapkamer, dan is een houten half hoogslaper ideaal. Zo heb je namelijk nog een ruimte vrij onder het bed, waar je bijvoorbeeld een bureau neer kunt zetten of kunt gebruiken als opbergruimte voor het speelgoed. Uiteraard is dit niet voor alle kinderen geschikt, omdat ze op jonge leeftijd wat minder gemakkelijk uit hun eigen bed kunnen klimmen. Naast een praktische indeling, moet het ook gezellig zijn en moet je kind zich er veilig en geborgen voelen en dus ook lekker alleen kunnen spelen.

Goede verlichting

Uiteraard brengen we het grootste deel van de tijd op de slaapkamer met onze ogen dicht door. Toch is het wel belangrijk kritisch te kijken naar goede verlichting. Helemaal omdat de kinderen er natuurlijk ook lekker willen kunnen spelen. Naarmate ze ouder worden zullen ze er ook af en toe huiswerk moeten maken en is het belangrijk dat ze zich veilig kunnen voelen. De meeste kinderen hebben namelijk een fase dat ze wat bang zijn in het donker. Denk daarom dus ook goed na over een eventuele plek voor een nachtlampje op de kamer.

advertentie
advertentie