Afbeelding
Foto: Freepik

Hoe regel je je zaken als jullie huwelijk is gestrand?

30 mei 2023 om 16:09 Partnercontent

De laatste jaren wordt er weer meer getrouwd. Veel stellen stelden hun grote dag uit in verband met corona. Nu er geen maatregelen meer zijn wordt er als het even kan groots uitgepakt. En natuurlijk hoop je dat het huwelijk zal duren ‘tot de dood ons scheidt’. Maar helaas is dat lang niet altijd het geval. Nog steeds eindigt 1 op de 3 huwelijken in een echtscheiding. Zeker als er jonge kinderen bij zijn betrokken is het belangrijk om de scheiding zo goed mogelijk te regelen. Als het even kan zonder ruzie. Bij een vechtscheiding die voor de rechter moet worden uitgevochten is immers niemand gebaat. Als jullie in goede harmonie uit elkaar willen dan kun je gebruik maken van een mediator scheiding in Arnhem. Die gaat met jullie allebei in gesprek, samen of apart. Je kunt beiden je wensen kenbaar maken. Bijvoorbeeld over de verdeling van de boedel, financiële zaken en natuurlijk de omgang met de kinderen. De mediator noteert alle punten en probeert als er verschil van mening is om tot een compromis te komen.

Het echtscheidingsconvenant
Ook als jullie het overal roerend over eens zijn is het verstandig om de gemaakte afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Dit document kan worden opgesteld door een mediator in Apeldoorn waarna het door beide partijen wordt ondertekend. Vervolgens wordt het convenant samen met het verzoek tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. De rechter zal het convenant altijd toetsen. Er mogen geen zaken in staan die tegen de wet in gaan. Ook zal de rechter kijken of één van beide partijen niet onevenredig benadeeld wordt. Beide partners moeten uit vrije wil instemmen met de bepalingen in het convenant. Als de echtscheiding eenmaal is uitgesproken dan maakt het stuk deel uit van het echtscheidingsvonnis en heeft daardoor rechtskracht. Wijzigingen mogen dan niet zomaar worden aangebracht. Al staat het ex-partners natuurlijk vrij om onderling afspraken te maken. Als beiden daarmee akkoord gaan zal geen rechter er tegenin gaan.

Mediation kan je veel geld schelen
Als jullie besluiten om uit elkaar te gaan maar er moeten nog wel zaken worden geregeld dan is mediation vaak de beste oplossing. Je kunt natuurlijk ook beiden een eigen advocaat nemen. Maar de kosten zullen dan snel oplopen. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt soms niet alle kosten. Het is dus zeker belangrijk om dit vooraf goed te controleren. Dit voorkomt onaangename verrassingen achteraf. Het is los van kosten natuurlijk altijd prettig als een echtscheiding in zo goed mogelijke harmonie kan worden afgewikkeld. Daarna kunnen beide ex-partners hun nieuwe leven gaan invullen. Voor jonge kinderen is het wel zo prettig als hun leven na de scheiding zo normaal mogelijk doorgaat. Als de ouders zaken goed regelen en geen ruzies uitvechten over de hoofden van hun kroost scheelt dat natuurlijk veel. De mediator zal het belang van jonge kinderen dan ook altijd zwaar laten wegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie