Afbeelding
Foto: Shutterstock

Inboedel vaak opgekocht bij woningontruiming

Partnercontent

Onder meer verhuurders van woningen vertrouwen regelmatig op de professionaliteit van opkopers van een inboedel. Deze partijen kopen de achtergelaten inboedel niet alleen op, maar combineren dit met het ontruimen van de woning. Zo heeft een verhuurder hier zelf geen omkijken naar. Hetgeen de inboedel nog oplevert wordt gebruikt om de kosten van de ontruiming (gedeeltelijk) te dekken. Niet alleen voor verhuurders van woningen kan het inschakelen van de hulp van een opkoper interessant zijn. Denk ook aan nabestaanden van een overleden dierbare. Kort na het overlijden heeft men de energie vaak niet om de woning volledig te ontruimen. Door hier een partij voor in te schakelen, heeft men de tijd het overlijden van een dierbare te verwerken. 

Ontruiming emotioneel vaak zwaar

Zowel in het geval van een huurder die uit een woning gezet wordt, als bij de ontruiming van de woning van een overleden dierbare komen vaak veel emoties vrij. Een huurder komt als gevolg van de ontruiming mogelijk op straat te staan, met alle gevolgen van dien. In het geval van een ontruiming na het overlijden van een dierbare worden er spullen afgevoerd waar men herinneringen aan heeft. Het is ondoenlijk om al deze spullen te bewaren. Voordat de ontruiming van de woning gestart wordt, bespreekt de ontruimer samen met de opdrachtgever welke taken moeten worden uitgevoerd. Het is verstandig om voor de ontruiming zelf een ronde door de woning te maken om dierbare, waardevolle bezittingen weg te nemen. 

Andere taken laten uitvoeren bij een ontruiming

Bij een ontruiming komt vaak meer kijken dan het afvoeren van de inboedel in het pand. Denk bijvoorbeeld ook aan het verwijderen van de vloerbedekking en het grondig reinigen van de woning. Vaak heeft een verhuurder een duidelijk beeld van de staat waarin de woning na ontruiming moet worden opgeleverd, zodat deze direct kan worden verhuurd aan een volgende bewoners. Overgebleven spullen die niet worden opgekocht door de ontruimer kunnen aan een goed doel of bijvoorbeeld een lokale stichting geschonken worden. Het is zonde om deze goederen direct af te voeren naar de vuilstort, wanneer ze nog te gebruiken zijn. 

Duurzame gedachte achter op laten kopen inboedel

Hoe moeilijk het laten opkopen van de inboedel in een woning ook kan zijn, er zit een duurzame gedachte achter. Onderdelen van de inboedel die zijn opgekocht door de ontruimende partij zullen elders hergebruikt worden. Mogelijk zijn andere mensen er nog heel blij mee. Datzelfde geldt voor de spullen die naar de lokale kringloopwinkel worden gebracht. Duurzaamheid en een maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen zijn steeds belangrijker thema’s binnen organisaties, zoals verhuurders. Ook particulieren hechten waarde aan een duurzame aanpak bij een ontruiming van de woning van een overleden dierbare of een familielid die naar een kleiner appartement verhuist. 

advertentie