Afbeelding
Foto Horren.com

Meer teken en muggen in de winter; dit zijn mogelijke gevolgen

Partnercontent

Dat het klimaat aan het veranderen is, is geen verrassing meer. Wat wel een verrassing is, is dat de gevolgen bijzonder divers zijn. Zo zorgt de opwarming van de aardbol ervoor dat we in ons land ook in de winter last van muggen hebben. De zogeheten steekmuggen overleven het steeds zachtere najaar, waardoor zij ook in de winter actief zijn. In onze huizen en in onze slaapkamers. 

De aanwezigheid van muggen heeft verregaande gevolgen, zo blijkt uit meerdere onderzoeken. Dit geldt niet alleen voor de muggen, maar ook voor de teken. Doordat de winters een stuk zachter zijn/worden, overleven ook veel meer teken. Dit betekent dat de teken nu de mogelijkheid heeft om de ziekte van Lyme het gehele jaar door te verspreiden.  

Muggenbulten tijdens Kerst

Doordat muggen in de winter nog steeds actief zijn, kun je ook in de winter last van muggenbulten krijgen. Tijdens het Kerstdiner kun je dus last hebben van een jeukende muggenbult; als je dit 20 jaar geleden tegen een Nederlander had gezegd, zou je direct uitgelachen worden. Het feit dat dit nú wel kan, geeft duidelijk aan dat ons klimaat daadwerkelijk aan het veranderen is.

Verminderde nachtrust in de winter

In de winter zijn met name de steekmuggen in ons land actief. De overige muggen, ook wel slapende muggen genoemd, houden zich in de winterperiode juist koest. Zij zoeken in het najaar een veilige plek op en kiezen daar voor een winterslaap. Pas in het voorjaar worden zij actief.

Doordat de steekmuggen wél actief zijn, kun je ook in de winter van een verminderde nachtrust last krijgen. Gelukkig kun je dit relatief makkelijk voorkomen c.q. oplossen; bijvoorbeeld door een klamboe, door een hor of door er DEET op te smeren. 

Grotere kans op de ziekte van Lyme

Een teek is een klein beestje, welke zich volledig vol kan zuigen met bloed. De teek zuigt zich hierbij aan de huid vast, waarbij de teek de ziekte van Lyme over kan geven. Doordat nu de teken ook in de winter actief zijn, is de kans op het krijgen van de ziekte van Lyme plots een stuk groter. Verschrikkelijk, aldus experts. De ziekte van Lyme kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben, zolang op de korte als op de lange termijn.

Verdere opwarming van de aarde

De klimaatopwarming lijkt lastig tegen te houden zijn. Verschillende instanties proberen er alles aan te doen, maar niks is zo sterk als de natuur. Het ligt, volgens experts, dan ook in de lijn der verwachting dat de aarde alleen maar verder op gaat warmen.

Dit betekent concreet het volgende: de komende winters gaan we alleen maar meer en meer last van muggen en teken hebben. Het is hierbij alleen maar te hopen dat we in het najaar al een vorstperiode krijgen. Als dát het geval is, leggen de meeste muggen en teken het loodje. Aangezien we in 2021 niet zo’n vorstperiode in de herfst hebben gehad, staat deze winter in het teken van muggen en teken.

advertentie