Afbeelding
Duurste auto onderdelen

De duurste auto onderhoud werkzaamheden

15 februari 2021 om 07:32 Partnercontent

Dat een auto een behoorlijke kostenpost oplevert weten we allemaal wel. De aanschaf van een auto kun je zo duur maken als je zelf wil, voor een redelijk bescheiden bedrag zou je al een auto kunnen kopen. Dan komen daar echter wel nog kosten bij als verzekering en belasting, wat maandelijks alweer voor een behoorlijke extra kostenpost zorgt. Ook moet je natuurlijk betalen voor benzine. Eenmaal per jaar moet je de auto sowieso laten keuren en ook dat kost je altijd wel een redelijk bedrag, omdat bepaalde onderdelen regelmatig vervangen moeten worden. Als je echt pech hebt kun je te maken krijgen met dure onderdelen die vervangen moeten worden. Hieronder gaan we kijken naar de allerduurste auto onderhoud werkzaamheden.

Een kapotte versnellingsbak

Een kapotte versnellingsbak kan behoorlijk in de papieren lopen, zeker als je een automatische versnellingsbak hebt. Wanneer je rare geluiden hoort tijdens het schakelen of het rijden is het belangrijk om dit zo snel mogelijk na te laten kijken. Als je geluk hebt is het probleem met de versnellingsbak op te lossen met doorspoelen. Hoewel dit met enkele honderden euro’s zeker niet goedkoop kom je er daarmee goed vanaf als je het vergelijkt met een nieuwe versnellingsbak. Dit kost je waarschijnlijk minimaal 2000 euro en kan oplopen tot ruim 7000 euro. Je kunt hem in sommige gevallen ook reviseren, dat zou de kosten wat kunnen drukken.

Motor werkt niet naar behoren

De motor is natuurlijk het hart van je auto. Wanneer die kapot is heb je dan ook een behoorlijk probleem. Je kunt kiezen voor het reviseren van de motor. Dit betekent dat je een auto onderdeel uit elkaar haalt, opknapt en hem een tweede leven geeft. Ook wordt het geheel dan grondig gereinigd. Een ervaren automonteur heeft hier een paar dagen werk aan en de kosten lopen op tot wel 7000 euro. Kijk daarom eerst goed of het wel nodig is om de gehele motor te reviseren. Misschien is het wel op te lossen met het vervangen van wat rubbers. Mocht reviseren echt nodig zijn moet je dit alleen doen als je auto nog behoorlijke waarde heeft, anders is het zonde van je geld.

De brandstofpomp vervangen

De brandstofpomp zorgt er simpelweg voor dat de brandstof vanuit de tank naar de motor wordt gepompt. Hiermee is het een belangrijk onderdeel. Wanneer je de brandstofpomp wil vervangen zal dat je ongeveer 500 euro kosten, met uitschieters naar boven en beneden. Wil je de pomp in de motor vervangen ben je nog veel meer kwijt, tot wel duizenden euro’s. Tank daarom nooit de verkeerde brandstof en rijd je tank nooit helemaal leeg. Het beste kun je tanken als je nog ongeveer een kwart van de benzine die in de tank kan hebt. Op die manier voorkom je zoveel mogelijk slijtage van de brandstofpomp.

Een lekkende koppakking

De koppakking is niet direct een onderdeel waar veel mensen veel over weten. Het is eigenlijk maar een klein onderdeel, een afdichting tussen het motorblok en de cilinderkop. Wanneer deze lekt kan dat leiden tot een motor die slecht loopt en uiteindelijk grote schade aan de motor. Het eerste teken hiervan is het teruglopen van het koelvloeistofniveau. Het vervangen van de koppakking is vooral zo duur omdat het vervangen arbeidsintensief is. Het is echter wel heel belangrijk om direct actie te ondernemen als je hiermee problemen vermoedt.

De distributieriem moet worden vervangen

In je auto heb je ofwel een distributieketting, ofwel een distributieriem. Als je de laatste hebt moet je deze ongeveer elke 100.000 tot 150.000 kilometer vervangen. Je kunt het precieze tijdsinterval of aantal kilometers altijd vinden in het boekje van je auto. Als je veel korte stukken rijdt met veel remmen en optrekken, zoals in de stad, slijt de riem sneller. Het vervangen van de distributieriem kan zomaar 1000 euro kosten. Bij Mijn Garage heb je altijd vooraf duidelijk inzicht in wat de precieze kosten zijn, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Andere dure auto onderhoud reparaties

Naast de vijf duurste reparaties die we hierboven hebben beschreven zijn er nog een aantal reparaties die je tussen de 500 en in het ergste geval 2000 euro kunnen kosten. Deze hebben we hieronder nog op een rijtje gezet:

  • Het vervangen van de schokdempers
  • Het vervangen van de remschijven en remblokken
  • Het vervangen van de uitlaat
  • Het vervangen van de gehele uitlaat
  • Het vervangen van de koppeling
  • Het vervangen van de turbo
  • Het vervangen van de verstuivers (injectoren)
  • Het vervangen van de airco compressor
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie