Afbeelding
Crosstrainer

Thuis trainen met een crosstrainer

12 februari 2021 om 09:20 Partnercontent

Een gezonde leefstijl is voor vrijwel iedereen een doel en toch blijkt het vaak lastig om dit vol te houden. Sporten is natuurlijk een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl, je maakt er je lichaam bovendien veel fitter mee. Nou kan het zijn dat je het druk hebt met werk, je partner en/of gezin en sociale bezigheden. Regelmatig bezoek aan de gym zit er daardoor niet in. Hoe handig zou het dan zijn als je bijvoorbeeld een crosstrainer in huis hebt? Dan kun je tussendoor even een workout doen, en als je meer tijd hebt een langere workout. Je gebruikt bij dit apparaat namelijk veel spieren en werkt tegelijkertijd aan je conditie. Ideaal dus!

Hoe werkt een crosstrainer?

Bij het trainen op een crosstrainer begin je met het plaatsen van je voeten in de voetpedalen. Daarna pak je met je handen de handgrepen vast en ben je klaar om te beginnen. Het is niet moeilijk om de beweging te maken, want als je start zal dit automatisch goed gaan. Je maakt met je benen een beweging alsof je op de fiets zit en met je armen beweeg je ondertussen mee. Er komt daarbij een vliegwiel in beweging, die beide met elkaar verbindt. Je kunt bij een crosstrainer altijd kiezen voor een bepaalde weerstand, zodat je het zo zwaar kunt maken als je zelf wil. Daarnaast zitten er verschillende trainingsprogramma’s op en kun je natuurlijk ook gewoon vrij trainen.

Een ander groot voordeel is het feit dat het niet zo belastend is voor gewrichten. Hardlopen bijvoorbeeld geeft je gewrichten constante klappen tijdens het neerkomen, wat uiteindelijk kan leiden tot blessures of snellere slijtage. Bij een crosstrainer heb je dit probleem niet. Dit maakt het een hele geschikte manier van trainen met laag risico op blessures. 

Welke spieren gebruik je bij het trainen op een crosstrainer?

Een van de grote voordelen van de crosstrainer dat je heel veel spieren gebruikt. Allereerst gebruik je natuurlijk je benen met de fietsbeweging. Daarnaast gebruik je je armen om het vliegwiel draaiende te houden. Daarnaast maak je gebruik van je core, dus je buik- en rugspieren, om het lichaam continu in balans te kunnen houden. Uiteraard is het een hele goede cardio training waarmee je jouw conditie verbetert, en ook je hartspier traint.

Kun je afvallen met een crosstrainer?

Afvallen hangt natuurlijk van meer af dan van alleen trainen, maar het is zeker mogelijk om met deze trainingen af te vallen. Je gebruikt je hele lichaam en bent bezig met een flinke cardiotraining. Daardoor verbrandt je een heleboel calorieën tijdens zo’n workout. Dat helpt je absoluut bij het afvallen. Als je echt wil afvallen draait het uiteindelijk echter toch echt om de caloriebalans. Simpel gezegd wil dit bij afvallen zeggen dat je meer calorieën moet verbranden dan dat je eet. Dat kun je doen door hetzelfde te blijven eten en meer te sporten, waardoor je meer calorieën gaat verbranden dan dat je eet. Of je gaat minder eten, met hetzelfde resultaat. Uiteraard kun je die twee ook combineren, waardoor het nog makkelijker wordt om de energiebalans goed te krijgen. Het grote voordeel van trainen is dat het ook goed is voor je algehele gezondheid. Je kunt tijdens een training ook gewoon lekker muziek luisteren, een podcast opzetten of tv kijken. Zo vliegt die training voorbij.

Een crosstrainer bespaart op de lange termijn geld

Dat een crosstrainer ontzettend veel voordelen biedt is inmiddels duidelijk. Wellicht zou je denken dat deze eigenlijk vrijwel alleen in de sportschool te vinden zijn. Maar jij kan er ook gewoon een thuis neerzetten. Buiten alle voordelen die dit biedt denk je dan misschien; dat is wel leuk, maar dat zal wel een duur grapje zijn. Het is inderdaad even een investering, afhankelijk van wat je precies in huis haalt. Maar het is die investering waard. Allereerst verdien je die investering terug doordat je geen abonnement voor de sportschool meer hoeft te betalen. Binnen enkele jaren heb je de crosstrainer daarmee terugverdiend. Daarnaast is het een investering voor je lichaam, en dat is de beste investering die je kunt doen toch? Bij thuisatleet.nl vindt je crosstrainers in allerlei soorten en maten, zodat er voor jou ook zeker een geschikt model bij zit!

advertentie
advertentie
advertentie