Afbeelding
Foto door form PxHere

LED verlichting, waar is het nu eigenlijk goed voor?

14 december 2020 om 09:39 Partnercontent

Je hoort er zo verschrikkelijk veel over de laatste jaren, LED verlichting, maar waar is het nu eigenlijk goed voor? Voor dat we gaan beginnen met het behandelen met de voordelen van LED verlichting is het uiteraard handig om te weten wat LED precies inhoudt. LED is een afkorting die staat voor: Light Emitting Diode, dit betekent dat het een elektrisch component betreft. Een LED lamp geeft licht wanneer er in de juiste richting elektrische stroom naar de lamp wordt gestuurd. Hierbij kun je denken aan de richting van + naar -. In bijna iedere ruimte kun je wel verlichting vinden, maar waarom zou je juist kiezen voor LED lampen boven gloeilampen, halogeenlampen of zelfs boven spaarlampen in huis?

 De milieufactor.

LED verlichting is goed voor het milieu. Dit is een argument dat je vast wel vaker gehoord hebt. Maar, de voordelen zijn dan ook aanzienlijk groot wanneer je kijkt naar andere soorten verlichting. Met een LED lamp verbruik je aanzienlijk minder stroom, je kunt tot wel 90% van de gebruikelijke energiekosten besparen in vergelijking met een gloei- en halogeenlamp! Ondanks dat de naam behoorlijk misleidend kan zijn, zul je met de LED lamp toch echt aanzienlijk meer besparen dan met een spaarlamp, de besparingen in verhouding met spaarlampen kunnen oplopen tot wel 40%. Op de vraag of LED verlichting dus ook duurzaam is hoeven we inmiddels ook geen direct antwoord meer te geven.

  LED verlichting is hartstikke slim!

LED verlichting is daarnaast ook nog eens heel gemakkelijk om te toveren tot: ‘’slimme verlichting.’’ Je kunt bijvoorbeeld een Zigbee toevoegen, waardoor de verlichting in zijn totaliteit te bedienen is met een ‘’Smart Home’’ app. Ook kunnen via een radiografische afstandsbediening LED lampen eenvoudig worden gedimd.

Daarnaast is LED verlichting er in allerlei verschillende soorten kleuren. Wanneer je praat over RGB (rood, groen, blauw) dan zit je goed met LED verlichting. Maar, naast dat RGB de meest genoemde soort is zijn LED lampen er in vrijwel alle kleurwaardes. 2200k kan bijvoorbeeld gelijk worden gesteld aan de kleurwaarde van kaarslicht, de kleurwaarde van een gloeilamp ligt op 2600k en van een halogeen lamp is de kleurwaarde ook 2700k. Er bestaan zelfs lampen met een kleurwaarde van maar liefst 6500k! Dit is de kleurwaarde die gelijk kan worden gesteld aan daglicht.

De verhoudingen liegen niet.

De kosten voor LED verlichting kan vanuit diverse perspectieven worden bekeken. De aankoopprijs is namelijk in 2020 een stuk goedkoper als dat hij eerst was, maar hij is nog wel steeds ongeveer 2 euro duurder dan een gebruikelijke conventionele lamp. Maar, uit onze voorbeelden van net is te concluderen dat een LED lamp ongeveer 14 keer langer mee gaat dan een halogeen lamp. Naast de levensduur is ook het verbruik in energie tot wel 90% minder dan een halogeen lamp.

In tegenstelling tot conventionelere verlichting, wordt de LED lamp een stuk minder warm. Wanneer je een LED lamp ‘’er uit wilt draaien’’ dan hoef je dus nooit lang te wachten totdat dit kan nadat de lamp net uit is gegaan. De LED lamp zet namelijk maar 10% van de energie om in warmte, terwijl de gloeilamp bijvoorbeeld exact dezelfde waarde heeft voor het omzetten in licht, waarbij als gevolg weer 90% omgezet wordt in warmte!

LED gaat veel langer mee

Een veelvoorkomende factor in het proces van de switch naar LED is, naast de duurzaamheid, gunstige factoren voor het milieu en de slimme functies, de levensduur. De levensduur van een LED lamp is gemiddeld genomen rond de 35.000 uur als hij constant brandt. De meeste LED lampen hebben een waarde die ongeveer tussen de 30.000 en de 50.000 branduren ligt. Andere conventionele vormen van verlichting komen hier niet eens bij in de buurt. De spaarlamp komt nog het dichtste bij qua branduren met zijn 7500, maar de gloeilamp (1000) en de halogeen lamp (3500) zitten hier nog een stuk verder vanaf. We gaan er in dit voorbeeld even van uit dat je de lampen in huis 24 uur per dag zou laten branden (wat dus eigenlijk nooit gebeurd), zelfs dan zou een LED lamp nog 5,7 jaar meegaan. Wanneer de lamp 12 uur per dag zou branden, dan zou een LED lamp 11,4 jaar meegaan en dus in de meeste gevallen gaat LED verlichting veel langer dan 10 jaar mee, aangezien de meesten alleen de lampen ’s avonds laten branden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie