Afbeelding
bluedesign - stock.adobe.com

Duitsland versoepelt coronamaatregelen

21 juli 2020 om 11:45 Partnercontent

Buurland Duitsland gooit de grenzen weer open. Per 15 juni heft het land het reisverbod gedeeltelijk opgeheffen. De versoepeling geldt niet voor alle landen, maar op dit moment alleen voor de 26 EU-lidstaten, de Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk.

Reisverbod dankzij uitbraak coronavirus

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is er een aantal maanden geleden tijdelijk een einde gekomen aan het vrije verkeer binnen de Europese Unie. Duitsland besloot vanwege de coronapandemie haar grenzen dicht te gooien. Reizigers uit andere landen konden niet zomaar de grens over en inwoners van Duitsland konden het land niet zonder goede reden verlaten.

Er vonden strenge grenscontroles plaats om het aantal besmettingen in Duitsland zoveel mogelijk te beperken. De grenscontroles vonden plaats bij de grens met Zwitserland, Denemarken, Frankrijk en Luxemburg. Bij de grens met Nederland vonden minder intensieve controles plaats, maar wel moest men een goede reden hebben om Duitsland vanuit Nederland in te mogen reizen. Zonder een Duitse milieusticker was het überhaupt niet mogelijk om de steden in te komen.

Met de auto naar Duitsland 

Kunnen we dus weer vanuit Nederland met de auto naar Duitsland? Het antwoord is op dit moment ‘ja’. De kans is wel aanwezig dat er bij de grens met Duitsland een controle op symptomen van het coronavirus plaatsvindt. Binnen Duitsland kan het autoverkeer zich vervolgens vrij bewegen. Houd er wel rekening mee dat de situatie ter plekke lokaal kan wijzigen. Sowieso is het aan te raden om voor vertrek een Duitse milieusticker te kopen. Zo voldoen je in ieder geval aan de verplichting van een milieusticker.

Versoepeling maatregelen

De maatregelen in Duitsland worden nu behoorlijk versoepeld. Reizigers uit EU-lidstaten, uit de Schengenlanden en uit het Verenigd Koninkrijk mogen Duitsland weer inreizen. De versoepeling van de maatregelen geldt nog niet voor reizigers uit landen waar nog een volledige lockdown is, of waar er nog een inreisverbod geldt. Op dit moment zijn dit reizigers uit Noorwegen en Spanje. 

Duitsland benadrukt dat de versoepeling van de maatregelen geldt zolang dit kan. Zodra het aantal besmettingen weer oploopt, kunnen er weer strenge regels komen. 

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken 

Hoewel de grenzen met Duitsland weer open zijn, luidt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ‘Let op, veiligheidsrisico’s’. Op vakantie gaan naar Duitsland kan dus weer, maar het is wel belangrijk om waakzaam te blijven. Wanneer er een nieuwe uitbraak plaatsvindt in Duitsland, kan het reisadvies veranderen. 

Reizen vanuit Duitsland

Reizen vanuit Duitsland naar andere landen is ook weer mogelijk. Wel wordt reizigers vanuit Duitsland afgeraden om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Dit heeft te maken met de verplichte quarantaine in dit land voor inkomende reizigers. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie