Afbeelding
Veilig klussen

8 tips om klusjes in het huis veilig uit te voeren

2 juli 2020 om 15:41 Partnercontent

Klussen in huis hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met de juiste voorbereiding en aanpak zorg je ervoor dat klusjes in huis niet alleen soepel, maar ook snel verlopen. We geven je een aantal handige tips om klusjes in huis veilig uit te voeren.

1. Zorg voor de juiste materialen

Kijk vooraf goed naar de klus die op de planning staat. Heb je er specifieke materialen, tools of hulpstukken bij nodig? Mocht je in de hoogte moeten werken, dan is het verstandig om een goede telescoopladder aan te schaffen. Op deze manier kun je veilig op hoogte aan de gang, zonder boven je macht te hoeven werken. Met de juiste hulpstukken zorg je ervoor dat je de klus niet alleen veilig, maar ook goed kunt klaren.

2. Een goede organisatie

Zorg daarnaast voor een goede organisatie. Gebruik een goede, hoge kwaliteit ladder om veilig in de hoogte te werken, maar zorg er daarnaast ook voor dat de ruimte er omheen veilig en opgeruimd is. Niets vervelender dan sloopafval of overbodige materialen die in de weg staan. Je zou eventueel een afvalcontainer kunnen huren om het bestaande afval vast in te deponeren. Zo weet je zeker dat je op een veilige manier met de juiste hulpstukken aan de slag kunt.

3. Vind het juiste gereedschap

Naast de juiste hulpstukken is ook het juiste gereedschap natuurlijk erg belangrijk. Investeer in gereedschap van goede kwaliteit zodat je later niet voor teleurstellingen komt te staan. Een goedkope boor is misschien op het moment van aankoop gunstig voor de portemonnee, maar maakt je niet vrolijk wanneer je niet door je muren heen blijkt te kunnen boren. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing van het gereedschap, en volg deze ook goed op!

4. Doe zoveel mogelijk buiten

Moet er gezaagd, geboord of geslepen worden? Doe dit dan zoveel mogelijk buiten en met de wind in de rug. Ook slopen en demonteren mag zoveel mogelijk buiten gebeuren. Zo zorg je ervoor dat alles binnen veilig en vrij van afvalresten blijft, en kun je in een goed geventileerde omgeving aan de slag. Moet er toch binnen gewerkt worden? Zorg dan voor een goede ventilatie tijdens en ook na het werk.

5. Draag bescherming

Moet je in de hoogte werken en klim je de ladder op? Zorg dan ook voor de juiste bescherming. Ook in ruimten waar flink geklust wordt moet bescherming gedragen worden. Denk bijvoorbeeld aan goede werkschoenen, handschoenen en een bouwhelm.

6. Ruim continu op

Ben je met een klus bezig, zorg er dan altijd voor dat je tussendoor opruimt. Zo houdt je de ruimte overzichtelijk, vrij om te bewegen en voorkom je dat je zomaar in een gevallen spijker trapt.

7. Communiceer duidelijk

Ga je met meerdere mensen in huis aan het klussen? Zorg dan voor een goede communicatie. Het is wel zo fijn dat je collega-klussers weten dat afval van de ladder naar beneden gooit wanneer ze de ruimte inlopen.

8. Blijf nuchter en energiek

Zorg voor voldoende eten en drinken tijdens het klussen zodat je nuchter en energiek aan de slag kunt. Ben je het klussen even moe? Las dan een pauze in.

advertentie
advertentie
advertentie