Afbeelding
Foto Unsplash

Als expat naar Nederland immigreren voor werk: dit moet je regelen

28 maart 2024 om 11:18 Partnercontent

Waar in veel landen de werkloosheid hoog is, is in Nederland (vooral in economisch voorspoedige tijden) een tekort aan medewerkers. Enerzijds gaat dit om arbeidsmigranten die – ongeschoold - veelal fysiek zwaar werk verrichten, bijvoorbeeld in kassen. De afgelopen decennia is daarnaast ook het tekort aan geschoold personeel opgelopen. Ben jij zo iemand, en emigreer je ook naar Nederland om hier je kennis en vaardigheden in te zetten? Naast woonruimte zoeken moet je dan het een en ander regelen. Hieronder lees je meer over een aantal belangrijke administratieve zaken.

Verblijfsvergunning en werkvergunning

Mensen van buiten de EU/EER en Zwitserland hebben een verblijfsvergunning of visum nodig om in Nederland te mogen verblijven. Daarnaast is vaak een werkvergunning nodig. Informeer bij je werkgever (of mogelijk het payroll- of uitzendbureau) naar hulp hierbij. Mogelijk regelt zelfs een van deze partijen de benodigde vergunning(en).

Inschrijving bij de BRP en eventueel gemeente

Verblijf je korter dan vier maanden in Nederland voor werk? Dan dien je je in de Registratie in de Basisregistratie personen (BRP) in te laten schrijven. Blijf je langer dan vier maanden? Dan moet je ook binnen vijf dagen na aankomst in Nederland aanmelden bij de gemeente waar je gaat wonen. Met het Burgerservicenummer (BSN) dat je ontvangt kun je onder meer belasting- en zorgverzekeringszaken regelen.

Belastingzaken regelen

Mensen die in Nederland wonen moeten hier belasting betalen. Heb je je ingeschreven bij de gemeente dan ontvang je vanzelf post over het betalen van belasting. Mogelijk kun je gebruik maken van de 30 procentregeling, die inhoudt dat je minder belasting hoeft te betalen. Weet je je bruto-inkomsten al, maar wil je weten hoeveel je daar netto van overhoudt? Check dan deze net salary calculator Netherlands. Tip: vraag DigiD aan, dan kun je veel belastingzaken digitaal regelen.

Zorgverzekering regelen

Iedereen die in Nederland woont is wettelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten. De premies en voorwaarden kunnen behoorlijk verschillen, dus vergelijk zorgverzekeringen goed. Regel vervolgens ook je inschrijving bij een huisarts.

Bankrekening openen

Ga je werken in Nederland, dan heb je een Nederlandse bankrekening nodig om je loon op te kunnen storten. In Nederland mag loon namelijk niet cash uitbetaald worden. Een bankrekening met IBAN kun je vaak online aanvragen. Let op dat veel banken een identificatiebewijs met BSN vragen en je verblijfsvergunning, een je woonadres volgens inschrijving bij een gemeente.

Op zoek naar nog meer handige tips, of informatie over welke zaken je allemaal dient te regelen? Check dan de website van Payingit International.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie