Afbeelding
Foto Adobe Stock

Woning verhuren in Amsterdam? Hier moet je op letten!

17 maart 2023 om 14:01 Partnercontent

Misschien ga je een tijdje in het buitenland wonen of heb je een andere woning gevonden? Het verhuren van je woning in Amsterdam kan dan een goede optie zijn. Maar er komt best wat kijken bij het verhuren van een woning in onze hoofdstad. In dit artikel gaan we dieper in op het verhuren van je woning in Amsterdam. Laat jij het verhuren liever over aan professionals? Dan kan je ook een verhuurmakelaar in Amsterdam in de hand nemen.

Tijdelijke verhuur

Als je voor een korte periode weggaat, bijvoorbeeld een maand op vakantie, is tijdelijke verhuur een optie. Je kan je woning dan bijvoorbeeld aan toeristen verhuren. Hier zitten wel regels aan gebonden:

  • Als je je woning aan toeristen wilt verhuren heb je een vergunning nodig. Hiermee probeert de gemeente Amsterdam hotels en andere organisaties tegemoet te komen.         
  •  Je hebt ook een registratienummer nodig dat aangevraagd kan worden bij de gemeente Amsterdam, dit nummer is gratis aan te vragen en moet in advertenties worden opgenomen (bijvoorbeeld op AirBnB).         
  • Elke verhuur moet vooraf aan de gemeente Amsterdam gemeld worden.         

Als je je niet aan de regels houdt, is de kans op een (hoge) boete redelijk groot.

Langdurige verhuur

Naast tijdelijke verhuur is het natuurlijk ook een optie om je woning langdurig in de verhuur te gooien. Ook hier zitten een aantal regels aan gebonden. Zo moet je eerst volgens het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel berekenen hoeveel huur je maximaal voor je woning mag vragen. Meer informatie hierover vind je op de site van de Rijksoverheid. Je mag niet meer huur vragen dan volgens dit puntensysteem is toegestaan. Blijkt uit de berekening van het woningwaarderingsstelsel dat jouw woning een rekenhuur heeft van meer dan € 808,06 (prijspeil van 2023)? Dan gaat het om een geliberaliseerde huurwoning. Dan mag je wel zelf de huurprijs bepalen.

Is de woning niet geliberaliseerd (een rekenhuur lager dan €808,06)? Dan komen er nog extra regels bij:

  • Het is niet toegestaan om een woning langer dan een half jaar leeg te laten staan.
  • Degene die jouw woning wil huren moet een huisvestingsvergunning aanvragen. (Als dit niet op orde is kan jij een boete krijgen op basis van woonfraude)

Of de woning nou wel of niet geliberaliseerd is, het is in ieder geval verplicht dat je ervoor zorgt dat de geluidsisolatie op orde is voor de woningscheidende constructie. Volgens het bouwbesluit moeten de luchtgeluidisolatie en contactgeluidsisolatie van de woningscheidende constructie minimaal 47 decibel bedragen.

Zie jij door de bomen het bos niet meer maar wil je wel graag je woning verhuren in Amsterdam? Dan is het misschien toch een goed idee om een verhuurmakelaar in de arm te nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie