Afbeelding
Koen van Weel

Politie en boa’s controleren scherp op vuurwerkoverlast in Barneveld

2 december 2020 om 11:15 Overig

BARNEVELD Na meerdere onrustige ‘vuurwerkavonden’ in november, verscherpen politieagenten en toezichthouders van de gemeente Barneveld de komende weken het toezicht en de controle op vuurwerkgebruik in deze gemeente. ,,Bij overtredingen wordt vanaf nu sowieso proces-verbaal opgemaakt, boetes kunnen behoorlijk in de papieren lopen.’’

Dat zegt gemeentewoordvoerder Margreet van den Broek. Naar aanleiding van vuurwerkoverlast de afgelopen weken hebben gemeente en politie in overleg besloten tot scherper toezicht in de weken richting oud en nieuw. ,,We gaan gezamenlijk extra toezicht houden op zowel het afsteken van vuurwerk als de illegale verkoop ervan’’, waarschuwt Van den Broek. Bij overtredingen volgen boetes van ,,behoorlijke bedragen.’’

Aanleiding is het feit dat er de afgelopen weken meerdere meldingen van vuurwerkoverlast binnenkwamen bij gemeente en politie. Vooral in de week direct na de vrijdag dat het Rijk medio november een algeheel vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling aankondigde, was het in Barneveld geregeld raak. ,,In die week was er veel overlast, vooral in de omgeving van het Schaffelaartheater in Barneveld’’, zegt Van den Broek. 

Ook tijdens de politieactie in de omgeving van het fietstunneltje bij station Barneveld Zuid, in diezelfde week, werd vuurwerk in beslag genomen en zijn waarschuwingen en boetes uitgedeeld. De politie kon toen door snel optreden een vechtpartij voorkomen. Elders in de gemeente konden toezichthouders van de gemeente een automobilist staande houden, nadat inwoners meldden dat vanuit een rijdende auto vuurwerk uit de raampjes gegooid werd.

,,Door deze en meer acties van handhaving en politie is het aantal overlastmeldingen door vuurwerk al wel afgenomen’’, zegt Van den Broek. ,,Maar we blijven hier scherp op.’’ Eerder meldde de politie in deze krant al het plan te hebben om vanaf de kerstdagen vooral in de avonduren meer manschappen in te zetten op controle en handhaving rondom vuurwerkoverlast. Daardoor zal er in die periode wel minder politie-aandacht zijn voor andere vormen van overlast. Daarnaast is momenteel een speciale ‘milieu-agent’ actief, die controleert op vuurwerkopslag in schuren en loodsen.

De gemeente geeft aan dat mensen die overlast van vuurwerk ervaren of weten welke personen (illegaal) vuurwerk verkopen of bezitten, met de politie kunnen bellen via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

advertentie
advertentie