Dankzij een gift van het Rabofonds blijft de creatieve dagbesteding voor ouderen voorlopig bestaan.
Dankzij een gift van het Rabofonds blijft de creatieve dagbesteding voor ouderen voorlopig bestaan. Pauw Media

Rabofonds steunt creatieve ouderen

28 november 2019 om 18:26 Overig

BARNEVELD ,,Het is ontzettend dankbaar werk. Ik ben blij dat het blijft bestaan.” Elke donderdagochtend is kunstenaar Ina Cheddie in de weer met senioren van Ruimzicht uit Barneveld en Nieuw Avondrust uit Voorthuizen. Dat leek tot een einde te komen, omdat Zorggroep Ena de budgetten voor cursussen buiten de deur herziet. Het Rabofonds schoot te hulp met een schenking van 5000 euro. Hierdoor kan de creatieve dagbesteding een jaar langer doorgaan.

Rik Bronkhorst

,,De activiteit begon twee jaar geleden”, legt Cheddie uit. ,,Ik raakte in gesprek met iemand van de Ena-groep. Het leek haar een mooi idee om met ouderen in mijn atelier te komen en creatief bezig te zijn. Dat zouden we toen drie weken proberen, maar na de eerste keer bleek al gelijk dat het een groot succes was.”

VRIJHEID Dat het bij de ouderen aanslaat, zit hem volgens haar vooral in de vrijheid. ,,De ochtend begint altijd met koffie, een goed gesprek én wat lekkers. We bespreken dan van alles. Ik durf wel te zeggen dat er de afgelopen twee jaar echt een band is ontstaan tussen de deelnemers en mijzelf. Het zijn mensen van weinig woorden, maar wel met veel wijsheid.” Deelnemers kunnen daarna zelf kiezen waarmee ze aan de slag gaan. Cheddie: ,,Ieder mens is anders, dus je moet ook niet iedereen hetzelfde laten doen. Sommige projecten lopen wel zes of zeven weken, maar je ziet dan ook echt iets moois tevoorschijn komen. Dat is prachtig.”

TELWERK Ze kunnen in het atelier tekenen, schilderen of knutselen. ,,De oudste deelnemer, een 96-jarige mevrouw, heeft vroeger altijd geborduurd. Ze deed heel fijn telwerk. Vanwege haar verminderde oog- en handconditie moest ze daarmee stoppen. Er viel voor haar weinig meer te creëren en, als ik het zo mag zeggen, haar dagen werden doelloos. Bij mij in het atelier kwam ze erachter dat ze eigenlijk heel goed kan tekenen én nu is ze daar elke dag mee bezig. Dat is toch geweldig?” Die momenten koestert Cheddie. ,,Ik zou het heel erg vinden, voor iedereen, als het stopt. Daarom ben ik zo blij met de steun van het Rabofonds. Het is gewoon super.” Ze houdt even in en vervolgt: ,,Kijk, ik wil niet zeggen dat dit levensverlengend werkt, maar dit bevoordeelt wel de kwaliteit van leven. Ik denk dat we dat soort dingen vooral moeten behouden."

BELANGRIJK De schenking was aangevraagd door Anna Crowley, de welzijnscoach van Zorggroep Ena. Zij vindt, net als Cheddie, de ochtenden heel belangrijk voor de bewoners. ,,Ik ben ontzettend blij dat ze door kunnen gaan met de creatieve dagbesteding. Senioren hechten er veel waarde aan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie