Afbeelding
God & Man LLC

Tips voor Barnevelders op glasvezel: goedkoper en sneller

8 augustus 2019 om 14:56 Overig

Barneveld is als een van de weinige gemeentes in Nederland bijna volledig voorzien van glasvezel. Op buitengebieden en het industrieterrein langs de A1 kan iedereen in Barneveld en Voorthuizen beschikken over razendsnel internet. Maar kan dit niet wat goedkoper of nóg sneller?

Inwoners van Barneveld hebben wat betreft snel internet niet heel veel keuze. VDSL-internet is door netwerkbeheerder KPN weinig in geïnvesteerd in de gemeente. Gemiddeld ligt de maximaal haalbare snelheid via de telefoonlijn dan ook op slechts 34 Mb; niet voldoende voor een huishouden vol apparatuur aangesloten op internet. Glasvezel is daarentegen bijna overal verkrijgbaar en vind gretig aftrek bij Barnevelders. Maar liefst 76% van de huishoudens in de gemeente kiest voor glasvezel, de rest is verdeeld tussen DSL en kabelinternet. Wat betreft snelheid is de keuze ook duidelijk, gemiddeld bestelt men in Barneveld een glasvezelsnelheid van 219 Mb. Hier mee is Barneveld gemiddeld gezien een van de snelste gemeentes van het land.
Kan glasvezel goedkoper?
Glasvezel is vaak zeker niet de goedkoopste optie. Tijdens aanleg van glasvezel internet worden veel kosten gemaakt, wat terugverdiend moet worden door de netwerkbeheerder. Prijzen kunnen hierdoor ná de eerste paar actiemaanden best hoog liggen. Vaak zijn het ook nog eens de duurdere providers die in de beginfase veel aansluitingen doen in een wijk. Zij hebben immers genoeg budgetten beschikbaar om klanten voor zich te winnen. Een aantal jaar en diverse prijsverhogingen verder betaalt men al snel tien euro in de maand meer dan bij start van het abonnement. Tijd dus om even verder te kijken. Op een goede vergelijkingssite is altijd een overzicht te raadplegen met alle beschikbare (glasvezel) abonnementen op een adres. Sluit de snelheid nog wel aan bij de behoefte, of is 100 Mb i.p.v. 500 Mb ook gewoon voldoende? En hoe zit het met interactieve tv? Een standaard uitgebreid pakket met meer dan 100 zenders klinkt leuk, maar kijkt u dit ook daadwerkelijk? Verschillen bij interactieve tv zitten vaak in zenderaanbod, de mogelijkheid (en kosten) voor opnemen en aanvullende premium-zenders zoals FOX Sports. Vergelijk dus even goed uw huidige situatie met de aanbiedingen die nu worden gedaan. Overstappen is namelijk zo geregeld; de nieuwe provider zegt uw oude abonnement gewoon voor u op wanneer het nieuwe abonnement wordt geleverd.
Kan glasvezel nog sneller?
Dat een glasvezelverbinding razendsnel is tot aan de aansluiting in de meterkast is een feit. Daarna kan het echter al snel misgaan. Verkeerd aangesloten netwerkkabels, slecht dekkende Wifi-netwerken. Er zijn zat redenen waarom een internetverbinding in de praktijk tóch traag aan kan voelen. Apparaten bedraad aansluiten is altijd de beste optie als het om snelheid gaat. Maar ook dat kan fout gaan in de praktijk. Zijn de kabels bijvoorbeeld tijdens bouw van de woning direct in de muur verwerkt, dan komt het wel eens voor dat een stekker verkeerd is aangesloten bijvoorbeeld. De apparatuur aangesloten op de netwerkkabels schakelt dan automatisch terug naar een snelheid van 100 Mb. Zonde als u een sneller abonnement heeft. Gebruik dus na aansluiting van een computer of tv altijd even een speedtest om er zeker van te zijn of de snelheid ook daadwerkelijk op het apparaat beschikbaar is. De grootste beperkende factor bij internetgebruik is meestal het Wifi-netwerk. Er kan in de meterkast 500 Mb binnen komen, in de praktijk komt een Wifi-netwerk vaak niet verder dan 100 Mb. Zeker niet in drukbevolkt gebied of in een nieuwbouwwoning met dikke betonnen vloeren en veel glas. Een provider met Wifi-service kan dan een uitkomst zijn. Bij een slecht signaal komt een monteur van de provider u in dat geval helpen met instellingen en eventueel installatie van een ander modem of repeater. Gaat u liever zelf aan de slag? Dan zou u kunnen kijken naar een Wifi Mesh-netwerk of een
netwerk met meerdere access points die bedraad zijn aangesloten via een switch. Deze laatste optie geeft het beste resultaat, maar is in veel gevallen wel de ingewikkeldste en duurste optie. Echter maakt u dan wel optimaal gebruik van uw snelle glasvezelverbinding.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie