,,Omarm de chaos, ga op pad, grijp nieuwe kansen, overwin je angst en zoek de verbinding met elkaar en met jezelf.''
,,Omarm de chaos, ga op pad, grijp nieuwe kansen, overwin je angst en zoek de verbinding met elkaar en met jezelf.'' ANP

‘Het uitsluiten van anderen heeft nog nooit iets goeds voortgebracht’

7 januari 2022 om 09:13 Opinie

Gert-Jo van Doornik schreef deze week een brief aan zijn (klein)kinderen over de tijd waarin we nu leven. De Lunteraan deelde zijn zielenroerselen ook met de redactie van de Barneveldse Krant. ,,Omarm de chaos, ga op pad, grijp nieuwe kansen, overwin je angst en zoek de verbinding met elkaar en met jezelf.’’

Lieve (klein)kinderen,

We leven midden in de geschiedenis. Wees je bewust dat je nu in een verandering van een tijdperk leeft die je straks terug kan lezen in de geschiedenisboeken. Doordat we in de overgang naar een ander tijdperk zitten, leven we in een chaotische periode en niemand kan je vertellen hoe lang dit gaat duren. Klimaatcrisis en overgang van fossiele naar duurzame energie, economische crisis, corona en gezondheidscrisis noem het maar op. 

Zoals een filosoof zei: de tijd kent geen richting meer. Omdat deze tussentijd geen duidelijk begin en einde heeft is hij richtingloos, zekerheden waar de mensen zich aan vast houden zijn er niet meer, dit geeft een gevoel van chaos.

[LOCKDOWN De wereld is zo aan het veranderen, vooral in de afgelopen twee jaar. Aan het begin van de pandemie wisten we niet hoe erg het allemaal was en waren we met zijn allen bereid om met zware ingrepen dit virus weer te laten uitsterven. Die bereidheid is zeer sterk aan het afnemen omdat we meer kennis hebben en de gevolgen van een totale lockdown gaan in zien.

Niemand vertelde ons toen dat de gemiddelde pandemie ongeveer vijf jaar gaat duren en dat het virus zich meerdere malen zou gaan muteren. We kozen er voor om de zwakste mensen als eerste te beschermen en isoleerden ze zo dat ze uiteindelijk alleen moesten overleven of sterven.

We kozen er voor om de werkgevers op te laten draaien voor de economische gevolgen en de werknemers volledig doorbetaald thuis te laten zitten.

We kozen voor een compensatieregeling voor de werkgever zonder maatwerk, met als gevolg dat na twee jaar vele werkgevers het bijltje er noodgedwongen bij neer leggen. Al hun reserves en privé spaargeld zijn opgegaan aan het doorbetalen van de salarissen en vaste lasten. En dit terwijl de meeste mensen nog steeds zeggen: maar ze worden toch gecompenseerd?

We kozen ervoor om angst te blijven zaaien over het virus. Als je je niet laat vaccineren of boosteren is de kans erg groot dat je ernstig ziek word of dood gaat, nou dat laatste wil toch niemand? Objectieve informatie over de voor en tegens zijn maar mondjesmaat te vinden.

Ik heb geen oordeel over de keuzes die we gemaakt hebben in het verleden, maar wel dat we er niet van willen leren.

TEGENGELUID Als je een tegengeluid laat horen, dan word je in het hokje van Wappie geplaatst en neemt niemand je meer serieus. Mensen die nadachten over het wel of niet vaccineren en er uiteindelijk voor kozen om dit (nog) niet te doen, worden weggezet alsof ze de grootste criminelen zijn en de oorzaak zijn van de hoge bezetting op de IC-bedden. Dat we de afgelopen tien jaar alleen maar bezuinigd hebben op de zorg en het aantal ic-bedden hebben gehalveerd, daar hoor je maar weinig over.

Een goede discussie over het beleid is moeilijk te voeren, omdat het respect voor elkaars mening soms ver te zoeken is. Wat mij opvalt is dat de niet gevaccineerden meer respect tonen naar de mening van een gevaccineerden dan andersom. 

NIET TEGEN VACCINATIE Lieve (klein)kinderen, Ik ben niet tegen vaccinatie, ik ben zelf ook gevaccineerd, maar blijf nuchter nadenken of je de volgende en de volgende prik ook weer wilt hebben of dat even wachten ook een reële optie voor jou is.

Eigenlijk zijn we niet meer geïnteresseerd in de mening van andersdenkenden, maar hebben we ons voorgenomen om ze uit te sluiten. We hebben een 2G-strategie bedacht, waarbij we denken dat we veilig zijn, terwijl we niet weten of we het virus bij ons dragen. En niet gevaccineerde die een negatieve test hebben en er wel zeker van zijn dat ze het virus niet bij zich dragen, mogen we uitsluiten en dus discrimineren. Snap jij het nog? Ik hoop dat we in Nederland ons nuchtere verstand blijven gebruiken en deze maatregel niet doorvoeren, terwijl de landen om ons heen dat wel doen.

Waarom horen we geen tegengeluid meer? Waarom hoor ik alleen maar gelijkdenkenden in de media, waar is de journalistiek die feiten onderzoekt en er over publiceert? Houden we onze mond maar omdat we bang zijn om uitgesloten te worden?  

Leer van het verleden en kijk eens hoe we mensen met een andere huidskleur of met een andere afkomst hebben gediscrimineerd en hoe dat er langzaam ingeslopen is. Het uitsluiten van anderen heeft in de geschiedenis alleen maar heel veel ellende veroorzaakt en nooit iets goeds, leer hier alsjeblieft van.

Donkere mensen die alleen achter in de bus mochten zitten omdat ze anders zijn. Mensen met een andere afkomst die niet in alle winkels mochten komen alsof ze besmettelijk waren.

Niet gevaccineerde die niet meer in alle winkels mogen komen en niet meer mogen reizen naar het buitenland. En natuurlijk hoor je dan zeggen: maar vroeger dat was een hele andere situatie dat kun je niet vergelijken met nu. Oké, maar de overeenkomst is wel dat we groepen mensen buiten sluiten en de grondwet niet meer respecteren, net als toen. Laten we alsjeblieft zorgen dat we straks niet achteraf zeggen, dit mag nooit meer gebeuren…

Door het coronavirus zien we dat de maatschappij kwetsbaar is voor storende elementen, ze raakt in onbalans. Uit balans raken geeft onzekerheid en angst. We moeten leren om weloverwogen risico’s te durven nemen en niet het braafste jongetje van de klas te zijn. Er gaan meer kinderen dood door verdrinking dan door corona, maar toch sloten we de zwembaden (Mona Keizer). We kunnen niet doorgaan met het sluiten van niet essentiële winkels en bedrijven en horeca, want straks bestaan ze niet meer. Het is een te hoge prijs die we uiteindelijk allemaal zelf moeten betalen met een misschien nog grotere crisis.

WIJZEN UIT HET OOSTEN Vandaag 6 januari, de dag dat de wijzen uit het oosten op pad gingen om een ster te volgen. Die wijzen wisten ook niet wat de toekomst brengen zou, maar ze geloofden er in en gingen de toekomst tegemoet. 

Lieve (klein)kinderen, een overgang naar een ander tijdperk geeft chaos en daar leven we nu in. Omarm de chaos, ga op pad, grijp nieuwe kansen, overwin je angst en zoek de verbinding met elkaar en met jezelf. Blijf jezelf trouw, wees nuchter en waak.

Straks wijzen jullie je kinderen in het geschiedenisboekje aan, de tijd waarin we nu leven. Zorg dat je dan trots kan vertellen over de keuzes die je gemaakt hebt en dat je hebt bijgedragen aan de overgang naar het nieuwe tijdperk.

Ik wens jullie wijsheid en liefde toe, zorg dat de liefde altijd overwint.

[Omnia Vincit amor, (O)pa

Gert-Jo van Doornik

advertentie
advertentie
advertentie