Frank Sinatra
Frank Sinatra ANP
Opinie

Ezels, varkens, vissen en apen

17 september 2021 om 19:00 Opinie

VOORTHUIZEN Voor zover ik weet, kiezen bewoners van een gemeente hun gemeenteraadsleden. Zij vertegenwoordigen ons en zetten zich in voor onze belangen, veiligheid, zorg, gezondheid en toekomst. Maar als ze er eenmaal zitten, lijkt het vaak of ze dat vergeten zijn.

Wethouder Didi Dorresteijn meldde deze week, op een avond georganiseerd door de gemeente Barneveld over de eventuele plaatsing van de windmolens (pal achter Zeumeren), dat we het over één ding wel eens zijn. Namelijk dat we dit niet alleen voor ons, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen doen...

Wanneer de windmolens er komen, zullen die daar sowieso de komende 25 jaar staan. Dat betekent dat de kinderen die nu geboren worden, de twintigers, de 50-plussers en de 65-plussers van nu er de komende 25 jaar alleen maar last van hebben. Last in de vorm van horizonvervuiling en laagfrequent geluid. Dit brengt bewezen gezondheidsrisico’s met zich mee. Last in de vorm van slagschaduw. Last in de vorm van waardevermindering van je huis of bedrijf, last in de vorm van de uitvoering van je recreatieve bedrijf en daardoor last voor alle ondernemers die inkomen uit die verblijfsrecreanten halen.

Bedenk daarbij dat een groot gedeelte van buurtschap Zeumeren is ingetekend voor nieuwbouw de komende jaren. Holzenbosch, Wikselaarse Eng en de komende nieuwbouw zullen last ondervinden. En slagschaduw van windmolens van een dergelijke omvang zal tot ver buiten Voorthuizen last geven. Een gemeente heeft de plicht en de verantwoording om te zorgen voor haar inwoners die er nú wonen.

Wil ik dan niet duurzaam zijn? Zeker wel! Daarom zijn wij zelf al jaren zelfvoorzienend. Wij zijn van het gas af en leveren onze eigen elektriciteit. En niet alleen voor ons privé, maar ook voor onze vleeskalverhouderij en onze camping. Bovendien hebben wij dat zelf bekostigd en vallen wij daar niemand mee lastig mee.

Op de vraag aan wethouder Dorresteijn hoeveel inwoners dat ook al hebben in de gemeente Barneveld, moet ze het antwoord schuldig blijven. Dat heeft de gemeente niet in kaart gebracht. Het is vreemd dat er verwezen wordt naar een onderzoek in Emmen (zie de Barneveldse Krant van donderdag 16 september jl.). Vooral omdat nergens in Nederland windmolens van dergelijke omvang staan. De ashoogte zal vijftig meter hoger zijn dan de windmolens langs de A30 bij Ede. Dat is een derde hoger. Dus hoe kun je dat vergelijken met iets wat nog nergens staat? En waar bovendien geen verblijfsrecreanten zijn, maar alleen dagrecreanten?

Bovendien heeft wethouder Dorresteijn afgelopen woensdag duidelijk te kennen gegeven dat we als inwoners last zullen krijgen van de windmolens. Ze meldde ook dat de gemeente over ongeveer vijf tot tien jaar kan participeren in een project met windmolens op zee (zonder subsidie!). Maar wethouder Dorresteijn wil daar niet op wachten. Nee, ze wil nu windmolens plaatsen, waarvan ze nu nog niet weten voor wie de stroom is (al heb ik wel een vermoeden), en of ze überhaupt wel aangesloten kunnen worden op het huidige verouderde netwerk.

Ja, onze gemeente zorgt nog wel érgens voor. Namelijk voor onrust, onveiligheid, gezondheidsproblemen, waardevermindering van woningen en bedrijven, minder inkomsten voor ondernemers, slapeloze nachten, enzovoort. En bedenk dan dat dit niet alleen om buurtschap Zeumeren of Voorthuizen gaat. Ook Stroe en Kootwijkerbroek zullen hinder ondervinden.

In de krant lees ik dat de Recron gevraagd is om advies. Dat is een goed idee. Want het kan niet anders dat deze met een negatief advies zal komen: Recron ondertekende vier jaar geleden al het manifest tegen windmolens.

En wat ik bedoel met de titel van dit stuk? Die sluit aan op het rapport van Wildlife in Emmen. Eén van mijn favoriete liedjes is het nummer ‘Swinging On A Star’ van Frank Sinatra. Alle coupletten hebben wat mij betreft betrekking op een groot gedeelte van onze gemeenteraad. Maar vooral het laatste couplet blijft hangen in je hoofd: ‘All the monkeys aren’t in the zoo, everyday you meet quite a few…’

Linda van de Bor, Voorthuizen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie