Ap Cloosterman tijdens de commissievergadering van 24 juni.
Ap Cloosterman tijdens de commissievergadering van 24 juni. Wouter van Dijk

Opinie: ‘Energietransitie is op dit moment helemaal niet nodig’

2 september 2020 om 08:55 Opinie

BARNEVELD In dit artikel van het Barneveldse Pro’98-raadslid Martin Lentink staat een aantal forse onjuistheden, dat betrekking heeft op de vergadering van de commissievergadering Samenleving van 24 juni 2020. Naar aanleiding van mijn brief aan de burgemeester, wethouders en leden van de gemeenteraad was ik, op verzoek van de VVD, uitgenodigd om deel te nemen aan de bespreking van mijn brief, die hier te lezen is.

Lentink beweert in het artikel, dat ik het volgende gezegd zou hebben: ‘Verzwegen is dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat er werkelijk een verband is tussen CO2 en het klimaat of dat er überhaupt een probleem is met het klimaat’. En: ‘De profeten realiseerden zich echter niet dat de huidige opwarming niets meer van doen had met CO2.’

Wat ik werkelijk gezegd heb, is dat een energietransitie op dit moment eigenlijk helemaal niet nodig is. CO2 is al in overmaat aanwezig en heeft geen of nauwelijks invloed meer op een klimaatverandering. Natuurlijk is er sprake van klimaatverandering, maar er zijn maar liefst zeventien natuurlijke oorzaken. Klimaatverandering is er altijd al geweest, het is een aardse eigenschap.

Wereldwijd is en wordt er gebruik gemaakt van computermodellen om de toekomst van het CO2-effect op de klimaatverandering te voorspellen. Gebleken is nu dat deze voorspellingen niet overeenkomen met de werkelijkheid (een verschil van 0,6 graden ten opzichte van 1975).
De zeer verrassende mededeling van het IPCC (International Panel on Climate Change) wordt volledig genegeerd:
‘Het klimaatsysteem is een chaotisch systeem en daarom is een langere termijn klimaatvoorspelling onmogelijk’. Deze modellen kunnen het weer van de volgende week niet eens nauwkeurig voorspellen, dus waarom dan wel de klimaatverandering op de lange termijn?

Het klimaat laat zich de wet niet voorschrijven door computermodellen! Het Nederlandse profeten trio Ed, Mark en Eric stelden de samenleving voor de keus: Wilt u ‘van het gas af’ en dus een energietransitie of wilt u verdere opwarming van de aarde? De profeten realiseerden zich echter niet dat de huidige opwarming niets meer van doen had met CO2.
Niet het volk, maar de politiek riep: ‘Van het gas af’. Voor ons huidige systeem met gas, rechtstreeks geleverd aan huis, is slechts de helft van de hoeveelheid gas nodig in vergelijking met een gascentrale voor het opwekken van een vergelijkbare hoeveelheid elektrische energie.

Het moge duidelijk zijn, dat de heer Lentink een onjuiste weergave geeft van hetgeen door de inspreker is gezegd. Voor een politieke partij is het belangrijk, dat de burger haar beleid kent. Pro’98 doet er daarom verstandig aan om haar naam aan te passen in: ‘PRO windturbines en van het gas af’.

Ap Cloosterman
Zwartebroek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie