Afbeelding
Wouter van Dijk

Opinie: ‘Wat groen is, moet groen blijven’

25 augustus 2020 om 08:01 Opinie

Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Wat groen is, moet groen blijven. Voorthuizen bezit rond de dorpskerk een historische bomengroep, een uniek dorpsbeeld. Daar mag men trots op zijn. maar men moet daarmee vooral heel voorzichtig blijven omgaan. Het is beeldbepalend en hier resteert het enige nog authentieke groen van het dorp. Aantasting van de bomen door de bouw van een dominerend appartementengebouw en pastorie zal dit dorpsgezicht eens en voorgoed tenietdoen.

Dit betekent een onherstelbaar verlies voor iedereen. Dit geldt niet alleen voor de eigen inwoners maar ook voor de toeristen. Deze visie wordt ook gedeeld door tuinhistorici en de Monumentencommissie. Het is ook in strijd met het huidige beleid van de gemeente en de wens van plaatselijke instanties om het dorp juist extra van bomen en groen te voorzien.

De hele politiek en Plaatselijk Belang roepen dat Voorthuizen groener moet worden . Ze noemen onder andere de Groene Slinger en meer groen in het centrum van het dorp. Wat schetst onze verbazing? Als een olifant in de porseleinkast wordt alles gekapt om te kunnen bouwen en parkeerplaatsen aan te leggen. Wat is onze stem in maart 2018 waard geweest bij de gemeenteraadsverkiezingen? Op de verkiezingsbijeenkomst van maart 2018 waren de raadsleden allemaal voor meer groen in het dorp. Telt dat nu niet meer? Er zijn bovendien voldoende goede alternatieve bouwlocaties aanwezig. Het kappen van bomen voor de bouw dient dan ook geen enkel zinnig doel behalve de commerciële doeleinden van de projectontwikkelaar. Na ruim veertig jaar heel veel verkeer over de Rembrandtstraat is door de rondweg eindelijk de rust aan onze straat gekomen. Het appartementencomplex zorgt weer voor veel extra verkeersbewegingen.

Wij vinden het kinderachtig dat het plan op 23 juli gepubliceerd werd. Een dag voordat Voorthuizen vakantie kreeg. Is het de bedoeling dat de inwoners van Voorthuizen niet mogen meepraten? Als omwonenden zijn we teleurgesteld dat we geen enkele informatie over dit plan krijgen dan alleen via de Barneveldse Krant. Bij andere grote projecten in Voorthuizen kwam er een informatieavond maar hier dus niet. Waarom??Het herinrichtingsplan Voorthuizen biedt een goede mogelijkheid dit bosperceel op te nemen in de komende centrumvisie en t.z.t. in de dorpsconferentie en indien nodig bespreekbaar te maken voor alle inwoners.

Namens betrokken inwoners van Voorthuizen,

Wim van de Berg
Voorthuizen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie