JFC-leerlingen dragen mondkapjes tijdens de pauzes.
JFC-leerlingen dragen mondkapjes tijdens de pauzes. Pauw Media

‘Houd middelbare scholen zo lang mogelijk open’

26 oktober 2020 om 15:56 Onderwijs

BARNEVELD Hoewel Barneveldse middelbare scholen het aantal coronabesmettingen langzaam zien toenemen, zien zij op dit moment geen reden om de gebouwen te sluiten. ,,We doen er werkelijk alles aan om dat scenario te voorkomen en dat gaat eigenlijk heel goed.”

Dit zegt bestuurder René Minderhoud van het Johannes Fontanus College in Barneveld. Sinds het begin van het schooljaar zijn 25 leerlingen en vijf leerkrachten van het JFC positief getest. Zij hadden allemaal ‘milde klachten’. ,,Het aantal van 25 besmette leerlingen lijkt misschien veel. Maar als je het relateert aan het aantal klassen dat we hebben, negentig, dan valt het erg mee”, aldus Minderhoud. ,,Het aantal zieke leerkrachten is niet veel meer dan we vóór de coronatijd hadden in het griepseizoen. Het verschil is dat het coronavirus tot een heel vervelende ziekte kan leiden, die ook veel besmettelijker is.”

De afgelopen weken raakten steeds meer tieners in Nederland besmet met het coronavirus. Scholieren blijken een steeds grotere groep te vormen onder de mensen die positief worden getest. Het zogenoemde Red Team, een groep wetenschappers die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de corona-aanpak, pleit ervoor om alle scholen twee weken lang te sluiten. Volgens schoolbestuurder Minderhoud gaat dit geen effect hebben. ,,Deze groep jongeren blijft elkaar toch wel opzoeken, ook buiten school om. Op straat, of op de sportvereniging. Enkel de scholen sluiten zal geen verschil uitmaken.”

De besmette leerlingen kunnen de lessen thuis gewoon volgen, door middel van ‘hybride lessen’ die zowel in de klas als online worden aangeboden. ,,De leerlingen lopen dus ook geen achterstanden op”, zegt Minderhoud. ,,Ook besmette leerkrachten kunnen hun lessen blijven geven, maar dan thuis. Deze aanpak werkt goed.”

Deze week verscherpt het JFC de interne coronamaatregelen. Er is een extra e-mail uitgegaan naar ouders en leerlingen krijgen een aanvullende toelichting op het waarom van de coronamaatregelen. Deze behelzen, afgezien van de afstandsvoorschriften, het handen wassen en het desinfecteren, sinds begin deze maand ook uit het dragen van een mondkapje. Deze moet op in de pauzes en bij klassenwisseling. In de schoolbanken mag deze af. Deze week krijgen alle leerlingen twee extra stoffen mondkapjes van de school. ,,We willen het besef vergroten dat je dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor je medeleerlingen en leerkrachten doet met een zwakkere gezondheid”, zegt Minderhoud.

Op de Meerwaarde in Barneveld werden twee leerlingen vlak voor de herfstvakantie positief getest op corona. Daar kwamen tijdens de vakantie vier leerlingen en twee leerkrachten bij. Voor voorzitter Bert Brand van het college van bestuur van de middelbare school zijn dit niet direct alarmerende cijfers. ,,Wij hebben, inclusief het MBO, in totaal 2100 leerlingen. Elke besmette leerling of leerkracht is er één te veel, maar van een eventuele overweging om de school te sluiten, is geen sprake.” De sfeer op school is goed, aldus Brand. ,,We hebben vanochtend een rustige start gehad, na de herfstvakantie. De aanwezigen dragen de voorgeschreven mondkapjes. De docentenkamer is rustig, zij komen alleen voor het geven van lessen. Het lijkt goed te gaan.”

De school heeft scenario’s ontwikkeld om te bepalen wat te doen bij verschillende ontwikkelingen van het virus. ,,Ja, we hebben ook een scenario voor een eventuele algehele lockdown. Gelukkig lijkt daar vooralsnog geen sprake van te zijn”, aldus Brand. ,,Het kabinet realiseert zich dat onderling contact voor deze leerlingen gewoon erg belangrijk is.”

LESSEN ONLINE Net als op het JFC kunnen ook besmette leerlingen van De Meerwaarde lessen online volgen. ,,Dat gaat goed. Tegelijk werken wij nu aan hoe we deze hybridelessen gaan vertalen naar onze onderwijsvisie. Dat is wel een uitdaging: vergeleken met het JFC hebben wij meer praktijklessen en werken we met leerlingen die meer ondersteuning nodig hebben. Voor nu lossen we het online thuisleren nog op met maatwerk, maar we kijken dus hoe we die hybride lessen een plek in onze visie kunnen geven.”

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie