Afbeelding
Zebra Architecten

Eerste impressies van appartementen Pastorietuin Voorthuizen

17 augustus 2020 om 08:33 Nieuwbouw

VOORTHUIZEN Zo moet het veelbesproken woongebouw met 25 appartementen, onder de rook van de Hervormde Dorpskerk in Voorthuizen, er ongeveer uit komen te zien. Het nieuwe bestemmingsplan dat het project - De Pastorietuin genoemd - mogelijk moet maken, ligt op dit moment ter inzage.

Behalve de bouw van de appartementen voorziet het plan in de verbouw van het verenigingsgebouw Kerkheem, dat tot de Hervormde Dorpskerk behoort, en de bouw van een (pastorie)woning aan de Kerkstraat in Voorthuizen. Aan de kant van de Rembrandtstraat zijn parkeerplaatsen ingepland.

Het plan heeft een aanloop gehad van enkele jaren. Direct omwonenden, verenigd in het Buurtcomité Behoud Pastoriebos Voorthuizen verzetten zich er al die tijd al tegen. Volgens hen ontsiert het appartementencomplex het historische dorpsgezicht op de Hervormde Dorpskerk, een rijksmonument. Bovendien willen zij voorkomen dat er tientallen oude bomen worden gekapt. Eerder dit jaar oordeelde de gemeentelijke monumentencommissie dat het plan niet aanvaardbaar is. De impact van het plan op de naastgelegen pastorie als gemeentelijk monument zou te groot zijn.

De initiatiefnemers zetten hun plan echter door, tot frustratie van de omwonenden. Het buurtcomité heeft vorige week flyers in Voorthuizen verspreid om aandacht te vragen voor het feit dat het bestemmingsplan op dit moment ter inzage ligt bij de gemeente Barneveld. Tevens is er een nieuwe petitie online gezet. Er kunnen nog tot 3 september zienswijzen worden ingediend tegen het plan, waarna de gemeenteraad het op z’n vroegst in de raadsvergadering van woensdag 11 november behandelt.

Jannes Bijlsma

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
advertentie