Bij de Barneveldse onderwijsinstelling voor dierverzorging Aeres is dinsdag vogelgriep vastgesteld.
Bij de Barneveldse onderwijsinstelling voor dierverzorging Aeres is dinsdag vogelgriep vastgesteld. Gerwin van Luttikhuizen

Vogelgriep bij Aeres in Barneveld

6 september 2022 om 19:56 Natuur en milieu

BARNEVELD Bij Aeres MBO in Barneveld is vogelgriep vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Landbouw dinsdagavond bekendgemaakt. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 1250 kippen en watervogels van de onderwijsinstelling voor dierverzorging geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

In de 1 kilometer zone ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf zal volgens het ministerie worden gescreend op vogelgriep en daarnaast de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. 

In de 3 kilometerzone rond de besmetting op de onderwijsinstelling liggen 29 andere pluimveebedrijven. Ook deze bedrijven zullen volgens het ministerie worden gescreend op vogelgriep en de komende veertien dagen intensief gemonitord worden. 

In het 10-kilometergebied liggen 258 andere bedrijven. Voor deze bedrijven geldt per direct het vervoersverbod.

In het kader van de besmetting op deze locatie in Barneveld wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen. Deze eventuele aanvullende maatregelen worden via een update in dit persbericht en via de online kanalen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gemeld.

Eind vorige week werd vogelgriep vastgesteld op een legpluimveebedrijf met vrije-uitloopkippen aan de Wencopperweg in Barneveld. In totaal werden vrijdag 41.000 kippen geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen.

In de 3 kilometerzone rond de besmetting op de onderwijsinstelling liggen 29 andere pluimveebedrijven.
advertentie
advertentie
advertentie