Afbeelding

Myra Steens HelemaalGroen

30 juni 2022 om 22:42 Natuur en milieu Deel je nieuws

Myra en HelemaalGroen

Myra Steens (58) woont al twaalf jaar in De Glind, gemeente Barneveld. Ze werkt als clown (miMakker) in zorginstellingen voor mensen met dementie en voor mensen met een verstandelijke beperking. Het doel is om waardevol contact tot stand te brengen met mensen die doorgaans moeilijk te bereiken zijn.

In coronatijd is ze begonnen met het rapen van zwerfvuil en doet dit met veel plezier. Ze vindt het prettig dat ze haar irritatie over achtergelaten rommel om kan zetten in actie. Een opgeruimde omgeving bezorgt haar een fijn gevoel. Myra gebruikt al anderhalf jaar de app HelemaalGroen die haar route registreert en daar wordt ze vrolijk van. Ze maakt ook foto’s van schoongemaakte greppels tussen Amersfoort en De Glind die ze deelt op Facebook, al wil ze het ´er niet te dik bovenop leggen´. Soms betrapt ze zich erop dat het opruimen haast een soort verslaving lijkt. Op bezoek bij haar dochter in Nijmegen kan ze het niet laten, samen ruimen ze al bijpratend de straat op, waarna ze tevreden aan de koffie gaan.

Myra trekt altijd een hesje aan om goed zichtbaar te zijn voor overig verkeer. Laatst zag ze een actieve schoolklas die aan het opschonen was, een juf noteerde elke vondst op een lijst. Dat vond ze geweldig, jong geleerd is immers oud gedaan. Myra heeft zelf een grijper en een hesje aangeschaft, de gemeente Barneveld stelt deze materialen wel beschikbaar. Bij thuiskomst scheidt ze alles zorgvuldig en stopt dit in de eigen containers die gratis geleegd worden. Statiegeldflesjes gaan naar de supermarkt. Ze houdt van regelmatig opruimen dat werkt volgens haar beter dan eenmaal per jaar een (landelijke) opschoondag. Wens van Myra: meer metalen blikvangers op strategische plekken in het dorp, bijvoorbeeld bij de dorpsgrenzen.

Hoe het werkt HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9610- deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is prettig om je route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land. (www.helemaalgroen.nl).

In 2022 zijn nu al 120.000 kilometers geregistreerd ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim drie jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

De gemeente Barneveld telt nu 28 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen. Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.

advertentie
advertentie
advertentie