Marinus Roseboom (tweede van rechts) ontvangt het certificaat namens de Stichting Wisent op de Veluwe. Rechts naast hem Dirk Goudkuil van Staatsbosheer. Links naast Roseboom Judith Slagt van Ark Natuurontwikkeling en directeur Raquel Filgueiras van Rewilding Europe.
Marinus Roseboom (tweede van rechts) ontvangt het certificaat namens de Stichting Wisent op de Veluwe. Rechts naast hem Dirk Goudkuil van Staatsbosheer. Links naast Roseboom Judith Slagt van Ark Natuurontwikkeling en directeur Raquel Filgueiras van Rewilding Europe. Nelleke de Weerd

Europees certificaat voor ‘Wisent op de Veluwe’

2 juli 2021 om 09:13 Natuur en milieu

RADIO KOOTWIJK De succesvolle terugkeer van wisenten op de Veluwe - in boswachterij Kootwijk - is deze week beloond met een certificaat van het European Rewilding Network. 

Ook voor vier andere natuurgebieden was er deze officiële onderscheiding: de Maashorst (Noord-Brabant), RivierPark Maasvallei (Nederlands en Belgisch Limburg), Grenspark Kempen-Broek (Belgisch en Nederlands Limburg en Noord-Brabant) en Slikken van de Heen (Zeeland). Het certificaat is een erkenning van de inspanningen en spectaculaire resultaten die reeds zijn geboekt met natuurontwikkeling in Nederland. 

NATUURTOERISME In elk van deze gebieden is volgens Rewilding Europe een sterke band met de lokale bevolking en direct belanghebbenden, die meeprofiteren van deze wildere natuur door natuurgericht toerisme en allerlei andere activiteiten. ,,Ook leidt het tot een nieuwe identiteit van de betreffende regio’s en ook trots bij de lokale bewoners.’’

KOEKALFJES Drie wisenten, ook wel Europese bizons genoemd, werden in april 2016 uitgezet in een voor publiek afgesloten gebied van 400 hectare nabij Radio Kootwijk. De kudde bestaat momenteel uit vijf volwassen wisenten. Na de geboorte van enkele (inmiddels uitgeplaatste) stierkalfjes in de afgelopen jaren werden dit jaar twee koekalfjes geboren. Vrouwelijke dieren zijn van groot belang voor de toekomst van de groep. 

Stichting Wisent op de Veluwe zorgt in samenwerking met Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling voor het welzijn van de Europese bizons. 

Wisent met koekalfje in een voor publiek afgesloten gedeelte van boswachterij Kootwijk.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie