Afbeelding
foto van 't Land

Koeien na 10 jaar weer in de wei

18 april 2021 om 13:10 Natuur en milieu

BARNEVELD Maurits van de Pol, die een melkveebedrijf bestiert aan de Nijkerkerweg in Barneveld, heeft vrijdagmiddag zijn 160 koeien naar buiten gelaten, nadat ze ongeveer 10 jaar op stal hadden gestaan. ,,Vanuit maatschappelijk oogpunt wordt het steeds meer gewaardeerd om koeien buiten te zien”, vertelt Van de Pol. 

,,Van de 175 koeien gaan er 160 naar buiten, waarvan sommige eerst nog in de stal blijven om een kalfje te krijgen. Het geeft een plusje op de melkprijs, want stalmelk wordt nu weidemelk. Bovendien is het gezond voor de dieren en hoort het bij hun natuurlijke gedrag. Ik hoop dat de zomer niet al te droog wordt, want nieuw gras is echt nodig voor de koeien zodat ze kunnen blijven eten.” 

Van de Pol wil het experiment wel bescheiden houden. ,,Het hoeft echt niet breed in de publiciteit, maar misschien maak ik er volgend jaar een groter spektakel van. Nu wilde ik dat vanwege corona expres niet doen.” Hoewel de koeien al 10 jaar op stal staan, zijn ze het klimaat goed gewend, stelt Van de Pol. ,,Ik heb een open front stal, dus die is aan de voorkant helemaal open. Daardoor heb je zowel binnen als buiten hetzelfde klimaat.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie