Afbeelding
Isja Visser

Boeren op weg naar Den Haag voor boerenprotest

1 oktober 2019 om 08:54 Natuur en milieu

LUNTEREN Een grote groep boeren is in het holst van de nacht per trekker vertrokken naar Den Haag om te demonstreren. Zo ook boer Isja Visser uit Lunteren. De boeren zijn boos op politici, media en activisten die volgens hen ,,de afgelopen jaren een negatief beeld over boeren hebben geschetst." De actie is op touw gezet door Edenaar Bart Kemp. Op zijn initiatief zullen dinsdag naar verwachting zo'n 10.000 boeren van zich laten horen tijdens het protest. 

Erik van de Lagemaat uit Voorthuizen doet ook mee aan de actie. Hij maakte onderstaande beelden op de snelweg. (Tekst gaat onder de video verder).

De gemeente Den Haag heeft laten weten 75 tractoren onder voorwaarden toe te laten tot het Malieveld in het centrum van de stad. Andere boeren moeten hun landbouwvoertuig parkeren bij het stadion van voetbalclub ADO Den Haag of op het strand van Scheveningen. 

NIET ONDERSCHATTEN Pieter Bos uit Ederveen doet ook mee aan de boerenactie. ,,We moeten een statement maken richting Den Haag'', zegt hij. ,,Het is belangrijk dat de boer meer respect krijgt. We moeten als Nederlandse samenleving niet onderschatten dat de agrarische sector de stille motor is van de Nederlandse economie.''

Erik van de Lagemaat uit Voorthuizen doet ook mee aan de actie. Hij maakte onderstaande beelden op het Malieveld. (Tekst gaat onder de video verder).

NEGATIEF BEELD De boeren demonstreren omdat ze boos zijn op de politiek, maar ook op de samenleving. ,,De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst. Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben hart voor ons bedrijf", stellen ze op de speciaal opgerichte website www.agractie.nl. Verder wordt gedemonstreerd onder meer tegen de gedwongen inkrimping van de veestapel, voor onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof en voor duidelijkheid over het landbouwbeleid op de lange termijn.

Drukste ochtendspits ooit
Op de Nederlandse wegen staat rond rond acht uur in totaal 1050 kilometer file. Het is volgens de ANWB de drukste ochtendspits ooit. De files zijn vooral een gevolg van boeren die in hun voertuigen op weg zijn naar Den Haag om daar te protesteren. Maar er zijn ook enkele ongelukken geweest en de regen speelt een rol. Het is onder meer druk op de A12 tussen Den Haag en Utrecht. Daar staat in totaal ongeveer 50 kilometer file. Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam staat ruim 40 kilometer file. Voor het Malieveld in Den Haag (A12) is de vertraging voor het verkeer vanaf Zoetermeer een half uur.

IN GESPREK Minister van Landbouw Carola Schouten woont de demonstratie op het Malieveld bij en wil ook in gesprek gaan met de boeren. Ook Kamerleden, onder wie Jacco Geurts (CDA) en Tjeerd de Groot (D66) zijn van plan te komen. De Groot zette onlangs veel kwaad bloed bij de landbouwsector toen hij een pleidooi hield voor halvering van de veestapel.

Erik van de Lagemaat uit Voorthuizen doet ook mee aan de actie. Hij maakte onderstaande beelden op de snelweg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie