Cees Floorijp in 'zijn' Pluimveemuseum. ,,Ik ben eigenlijk ook gewoon een vrijwilliger.''
Cees Floorijp in 'zijn' Pluimveemuseum. ,,Ik ben eigenlijk ook gewoon een vrijwilliger.'' Pauw Media

‘Vrijwilligers verklaarden me voor gek dat ik er alweer hallen bij wilde’

28 mei 2022 om 06:25 Mensen

BARNEVELD De exacte datum is nog niet geprikt, maar ergens dit jaar legt Cees Floorijp (80) zijn functie als voorzitter van het Pluimveemuseum in Barneveld neer. Na achttien jaar vindt hij het tijd om het stokje over te dragen.

,,Ik heb geen dag spijt gehad van de beslissing om in 2004 bij het Pluimveemuseum aan de slag te gaan’’, zegt Cees Floorijp, diebedrijfseconomisch is geschoold. Na zijn studie rolde hij al snel de personeelszaken in. Die ervaring kwam hem goed van pas als voorzitter van het Pluimveemuseum. ,,Achttien jaar geleden ben ik hier eens gaan meedraaien. Ik wist natuurlijk zelf niet of ik er geknipt voor zou zijn, maar vond dit gelijk zó leuk! Die oude dingen uit de pluimveehouderij, zoals een broedmachine op mest en later op olie, spraken me aan. Ik was ook al vertrouwd met de sector zelf. Ik ben gekozen tot voorzitter en die periode werd telkens opnieuw verlengd.’’ Maar inmiddels vindt de Barnevelder het tijd om te stoppen. Hij is nog monter genoeg, maar het is mooi geweest. ,,Ik kende álle vrijwilligers bij naam, nu begin ik enkele namen wel eens ’n beetje kwijt te raken. Ach, dat hoort ook bij mijn leeftijd”, lacht hij.

DISCUSSIES HOREN ERBIJ Als voorzitter moet je volgens Floorijp een goed algemeen overzicht hebben van alles wat er gebeurt. ,,Je museumregistratie moet goed op orde zijn, er worden namelijk hoge eisen aan registratie van waardevolle spullen gesteld. Verder moet je natuurlijk alle vergaderingen plannen met de secretaris en ook voorzitten. Heel belangrijk is het betrokken houden van je mensen. Je moet niet weglopen voor discussies, die zijn er altijd. Zo houd ik me nauw aan zowel de statuten als de geldende wetgeving. Daar heb je dan wel eens pittige gesprekken over met elkaar. Op zijn tijd ben ik ook best fel hoor, dat is gewoon zo. Ook moet je je vasthouden aan een bepaalde visie. Je vaart een bepaalde koers”, vertelt hij gedreven.    

OPVOLGER GEZOCHT Man of vrouw, jong of wat ouder, parttime of fulltime, Barnevelder, iemand van buiten de gemeente of iemand met een migratieachtergrond. Echt iedereen is welkom als nieuwe voorzitter, benadrukt Floorijp. ,,Juist mensen van buiten af kijken er anders tegenaan, dat lijkt me interessant. Maar het is vooral van belang dat iemand laagdrempelig is en gemakkelijk contacten legt. Zichtbaarheid is wel essentieel, dus op locatie rondlopen, kijken en gewoon doen. Minstens zo belangrijk is dat je collectief denkt én werkt: het is niet je eigen toko, ook al heeft elk bestuurslid een eigen aandachtsgebied. Je moet elkaar kunnen opvangen bij uitval. Je doet het écht samen. Kijk, ik stroop gerust mijn mouwen op om buiten stenen te stapelen. Echt werken en actief meedoen; dáár leef ik van. Ik ben eigenlijk ook gewoon een vrijwilliger. Maar de kassa spreekt me dan weer iets minder aan. ‘Ik snap het niet hoor’, roep ik zo af en toe, maar ik draag dan wel bijvoorbeeld oplossingen voor het kassawerk aan of haal ergens eieren als ze toevallig net op zijn. Laat mij maar gewoon dingen doen, oppakken en zien”, legt de voorzitter uit.

UITBREIDING Het Pluimveemuseum is de laatste jaren enorm gegroeid. In 1999 heeft het toenmalig bestuur besloten om naar een nieuwe, grotere locatie uit te kijken. De organisatie kon toen grond kopen op de locatie waar het museum nu zit en heeft daar drie hallen van elk 400 m2 gebouwd. In 2006 waren deze alweer wat aan de kleine kant, volgens voorzitter Floorijp. In 2007 is opnieuw flink uitgebreid ,,met welkome financiële steun van de gemeente. Vrijwilligers verklaarden me voor gek dat ik er alweer hallen bij wilde. Ja, er was wel wat weerstand, maar ik hield vast aan mijn visie. Gelukkig was er een bestuurslid dat verstand van bouwen had. Daar kreeg ik de volle steun van”, aldus Floorijp.            

Hij heeft genoten van de samenwerking met de hechte club vrijwilligers. ,,Het zijn er ruim honderd hè. Van docenten en gepensioneerden tot huisvrouwen en nog veel meer. Zelf ben ik heel informeel en direct in mijn communicatie. Het is fijn om mensen te coachen en bij te sturen. Je moet altijd blijven waken voor ’n stukje onvrede. De sfeer moet goed zijn.’’ 

De Barnevelder is ook te spreken over de ontwikkeling van de informatieve kinderkippenclub. ,,Kinderen krijgen les over kippen en daar koppelen we dan weer een leuke prijs aan. Niet alle kinderen weten precies waar een kuikentje vandaan komt. Een ander leuk weetje - ook voor volwassenen - een kip met rode oorlellen krijgt bruine eieren en die met witte oorlellen produceert witte eieren. En heel soms komen er groene eieren.”    

Het meest trots is hij op de groei van het museum en de mooie bezoekersaantallen. ,,In mijn tijd hebben we tot aan de coronapandemie nooit minder dan twintigduizend bezoekers per jaar gehad. Dat zijn enorme getallen, waar andere musea jaloers op zijn.’’


Naam: Cees Floorijp
Leeftijd: 80 jaar
Burgerlijke staat: getrouwd, kinderen en kleinkinderen
Geboren: Goeree-Overflakkee
Achtergrond: Bedrijfseconomie, start een carrière in personeelszaken en als plantmanager
Woonachtig: Barneveld
Favoriete kip: De Barnevelder - ‘Die zijn goed te houden en leggen goede eieren’
Voorzitter Pluimveemuseum: vanaf 2004 – heden (het bestuur telt negen leden).

Linda van Maanen

advertentie
advertentie