Afbeelding
ANP

‘FrisValley stopt, maar terugdringen alcohol en drugs blijft prioriteit’

8 november 2023 om 09:00 Maatschappelijk

BARNEVELD/REGIO De acht regiogemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen hebben besloten het regionale alcoholmatigingsproject FrisValley Light na een periode van zestien jaar te beëindigen. De gezamenlijke handhaving wordt in afgeslankte vorm voortgezet. 

Dat meldt de gemeente Barneveld in een persbericht. Het Barneveldse college heeft ingestemd met het stopzetten van FrisValley Light. De nadruk ligt de komende jaren op een lokale preventieve aanpak, onder meer via het project Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. ,,Het terugdringen van alcohol- en drugsmisbruik blijft een prioriteit”, aldus burgemeester Jacco van der Tak.

TIENTALLEN CAMPAGNES De acht regiogemeenten richtten op 1 januari 2008 FrisValley op met het doel om gezamenlijk jongeren te wijzen op de gevaren van te vroeg, te vaak en te veel alcoholgebruik. Het was aanvankelijk de bedoeling dat FrisValley vier jaar zou bestaan, waarna de gemeenten weer zelf verantwoordelijk zouden zijn voor het alcoholpreventiebeleid. Toch werd om verschillende redenen besloten FrisValley (Light) te verlengen en de focus niet alleen op jongeren te richten, maar ook op ouders, (sport)verenigingen, scholen, kerken, supermarkten en horeca.

Tientallen campagnes werden georganiseerd om jongeren - en hun netwerk - te wijzen op de gevaren van (overmatig) alcoholgebruik. Ook werd door een regionale pool van drank- en horecaboa’s het toezicht op en de handhaving van de naleving van de alcoholwetgeving georganiseerd.

ZELF VERANTWOORDELIJK Het preventiegedeelte van FrisValley Light stopt - na zestien jaar - op 31 december dit jaar. ,,Eén van de belangrijkste redenen is dat gemeenten zélf verantwoordelijk (willen) zijn voor hun gezonde leefstijl- of preventiebeleid, waarin ook aandacht is voor het tegengaan van overmatig alcoholgebruik. Met de behoefte aan meer lokaal maatwerk hoeft dit niet langer regionaal te worden georganiseerd’’, lichten de gemeenten toe in het persbericht.

POSITIEVE LEEFOMGEVING De gemeente Barneveld zet de komende jaren in op een preventieve aanpak via brede maatschappelijke samenwerking. Dit gebeurt onder meer via het project Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. ,,Deze preventieve aanpak is gericht op het creëren van een positieve leefomgeving, waarin jongeren gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien.’’ Dit doet de gemeente naar eigen zeggen op basis van onderzoeken die uitwijzen dat deze aanpak meer en langduriger effect heeft dan interventies die alleen gericht zijn op de gevaren van alcohol- en drugsgebruik.

De regiogemeenten zetten de gezamenlijke handhaving, die volgens hen tot op heden prima functioneert, in afgeslankte vorm voort. ,,Deze gezamenlijke aanpak loop goed en stelt ons als gemeenten ook in staat om van elkaar te blijven leren”, aldus burgemeester Van der Tak.

advertentie
advertentie