Nico van Koesveld en Jetze Baas poseren met de cheque.
Nico van Koesveld en Jetze Baas poseren met de cheque. Johan van Omme

Ambitie ‘Samen tegen armoede in Barneveld’: elke week een (gratis) gezonde warme maaltijd

14 september 2023 om 14:37 Maatschappelijk

BARNEVELD Afgelopen zaterdag, 9 september was het centrum van Barneveld het toneel van Dorpsgolf. Als één van de goede doelen kreeg ook Samen tegen armoede in Barneveld (StaB) een prachtige gift. Doel: een wekelijkse gratis gezonde warme maaltijd in buurthuis Bronveld.

Het uitgangspunt van StaB is samenwerken. Samenwerken met iedereen in de Gemeente die actief is met armoede- en schuldenproblematiek. Samen met buurthuis Bronveld wil StaB op termijn toe naar een wekelijkse gezonde warme maaltijd. Toegankelijk voor alle wijkbewoners in Oldenbarneveld en De Lors. Gratis voor wie het financieel lastig hebben. Het buurthuis biedt daarvoor de locatie. Samen zoeken StaB en Bronveld de vrijwilligers. StaB fungeert als brug voor partijen in Barneveld om dingen financieel mogelijk te maken. RotaryClub Barneveld maakte het zaterdag via de keuze van StaB als één van haar Goede Doelen partners financieel mogelijk om met de gezonde warme maaltijd in Bronveld een start te maken.

SOCIALE NETWERKEN Sociale netwerken als familie, vrienden, goede buren en een goed werknemersklimaat blijken het krachtigste middel om financiële problemen bespreekbaar te maken en daarmee vroegtijdig te signaleren. En dat vroeg signaleren is ontzettend nodig, om te voorkomen dat schulden en armoede zodanig oplopen, dat het bijna niet meer is op te lossen. In de wijk Oldenbarneveld wordt al sinds 2018 gewerkt aan meer sociale cohesie in de wijk. Nu ook het buurthuis sinds oktober 2022 hieraan meedoet, is er veel meer mogelijk. Zo wil het buurthuis graag elke morgen, middag en avond open zijn. Voor diverse activiteiten, maar ook gewoon voor een kopje koffie, het lezen van de Barneveldse Krant, het maken van plannen, de grote weggeefkast met houdbare etenswaren, binnenkort elke veertien dagen een lunch in samenwerking met ‘de Goede Zaak’ en dus ook een wekelijkse gezonde warme maaltijd.

STAB22.NL Buurthuis Bronveld is gevestigd in de wijk Oldenbarneveld en tevens dichtbij de wijk De Lors. De twee wijken met het laagst gemiddelde inkomen per inwoner in onze gemeente. Bronveld is dus logischerwijs één van de samenwerkingspartners voor StaB. Net als overigens de voedselbanken in Barneveld en Voorthuizen en de Gemeente zelf. Op de startpagina stab22.nl zijn alle organisaties en initiatieven samengebracht, die op de één of andere manier iets betekenen kunnen voor mensen, die financieel in hun bestaanszekerheid worden bedreigd.

GRATIS TRAININGEN VOOR VRIJWILLIGERS Eind deze maand start tenslotte ook een serie trainingsavonden voor mensen die als vrijwilliger willen leren, wat de beste weg is om in gesprek te komen met mensen voor wie het leven wordt beperkt door financiële problemen. Deze trainingsavonden zijn gratis voor alle deelnemers en zijn speciaal ontwikkeld door Stadsring 51 en Sterk uit armoede. Stadsring 51 is sinds jaar en dag de organisatie achter het Sociaal Juridisch Steunpunt. Elke dinsdag kunnen mensen met vragen over belastingen, onbegrepen brieven van bijvoorbeeld de Gemeente en formulieren in de bibliotheek terecht. Sterk uit armoede is een landelijke organisatie vooral bestaande uit mensen, die zelf langdurig armoede hebben meegemaakt. Zij weten dus echt wel waarover ze het hebben. Voor deze vrijwilligers wordt gezocht binnen twee groepen mensen. Ten eerste mensen die zelf langdurig financiële problemen hebben ervaren en graag anderen willen helpen daar ook uit te komen. Ten tweede mensen die zelf geen armoede hebben ervaren, maar graag willen helpen.

VERBAZING OVER ARMOEDE IN BARNEVELD Nico van Koesveld en Jetze Baas namen namens StaB en buurthuis Bronveld samen de prachtige cheque maar liefst € 10.000 in ontvangst. Van Koesveld is in het dagelijks leven een financieel specialist in de regio. Baas was jarenlang directeur en bestuurder van Basisschool De Bron in Barneveld. Beiden ontdekten in gesprekken met deelnemers aan Dorpsgolf, dat armoedebestrijding nog beperkt leeft. En eveneens wat armoede betekent en hoe het uitwerkt bij een mens. En dat er ook in Barneveld sprake is van armoede en hoe breed dat voorkomt, bleek nog minder bekend. Van Koesveld: “Aangenaam was, dat ik door diverse ondernemers werd aangesproken over StaB. Men wilde er meer over weten, is mijn indruk. En men was ook verbaasd, dat ik meedoe aan StaB” Baas: “Toch heb ik ook wel bewondering gehoord, dat StaB samen met buurthuis Bronveld zich daarvoor inzetten.”

ARMOEDE EEN ZAAK VAN ONS ALLEMAAL Armoede is een probleem van onze samenleving, van ons allemaal. Iedereen kan bijvoorbeeld door ziekte, ongeluk, scheiding, ontslag, faillissement, verslaving en zelfs mantelzorgtaken in bestaansonzekerheid terechtkomen. Daarbij is nog lang niet bij iedereen bekend, dat bijna 50% van de mensen van deze mensen ‘gewoon’ werken. Soms zelfs met twee banen.

AANMELDEN ALS VRIJWILLIGER Aanmelden als vrijwilliger om mee te doen met StaB kan via armoedebarneveld@gmail.com of per app naar 0642 706 390. Aanmelden als vrijwilliger (bijvoorbeeld gastheer of gastvrouw) van buurthuis Bronveld kan via info@bronveld.nl 


Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie