Afbeelding
anp / lex van Lieshout

Barneveld op Gelderse tweede plek met aantal ‘drankrijders’

28 maart 2023 om 14:57 Maatschappelijk

BARNEVELD In Barneveld zijn, afgezet naar het aantal inwoners, vorig jaar bijna de meeste boetes uitgedeeld door de politie aan automobilisten die werden gesnapt op het rijden onder invloed van alcohol of drugs. Alleen buurgemeente Ermelo scoorde hoger.

Dat blijkt uit recent uitgebrachte cijfers van Independer, een vergelijkingssite voor verzekeringen. In Barneveld werden vorig jaar 5,4 bekeuringen per duizend inwoners uitgedeeld voor rijden onder invloed. In Ermelo lag dat cijfer nog iets hoger: 5,5 bekeuringen per duizend inwoners. Daarmee scoren deze gemeenten fors hoger dan het Gelders en het landelijk gemiddelde van respectievelijk 2,6 en 2.9 bekeuringen per duizend inwoners. Landelijk staat Barneveld hiermee op plek zestien, buurgemeente Ermelo op plek vijftien. Het totaal aantal bekeuringen voor rijden onder invloed in Gelderland (4.585 bekeuringen) is volgens Independer sinds 2010 niet zo hoog geweest.

In andere buurgemeenten ligt het aantal bekeurde ‘drankrijders’ een stuk lager: Nijkerk, 3,1 bekeuringen per vijfduizend inwoners (landelijk plek 90), Amersfoort 3,3 (plek 72), Putten 2,7 (plek 120), Ede 2,6 (plek 136), Woudenberg 2,3 (plek 170), Renswoude 2,3 (plek 171), Scherpenzeel 1,8 (plek 229) en Leusden 1,6 (plek 266).

Het Barneveldse beeld past bij de politiecijfers over rijden onder invloed, waar deze krant begin vorige week over schreef. Toen werd duidelijk dat in totaal 259 bestuurders in Barneveld op de bon werden geslingerd wegens rijden onder invloed van alcohol en drugs, een toename van ongeveer twintig procent ten opzichte van 2021. 

Over de langere periode constateert de politie een negatieve tendens. Een eerdere verklaring van de politie voor de toename in het aantal bekeuringen op dit vlak, was enerzijds dat er meer gecontroleerd wordt, maar in de tweede plaats vooral ook doordat met drank op achter het stuur kruipen in deze gemeente breed cultureel verankerd is. Het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer is al enige tijd een speerpunt van de gemeente Barneveld en van de Jongerenraad. 

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie