Afbeelding
Eigen foto

‘Barneveld komt massaal in actie voor Turkije’

8 februari 2023 om 09:09 Maatschappelijk

BARNEVELD ,,Hartverwarmend” noemt de eigenaar van de Turkse supermarkt Serhad Van der Zee op het Oldenbarneveldplein in Barneveld het feit dat zoveel Barnevelders kleding komen brengen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije. ,,Er zijn nu al vier bussen vol ingezameld in twee dagen tijd. Ongelooflijk.”

Hij kan de beelden van de aardbevingen en de nasleep ervan niet meer aanzien. De bevingen van afgelopen zondag hebben grote indruk gemaakt. In zijn land van herkomst zijn inmiddels duizenden doden geborgen en wordt nog met man en macht gezocht naar overlevenden. Zeer veel woningen zijn ingestort; inwoners zijn alles kwijt door het natuurgeweld.

Zelf is de supermarkteigenaar oorspronkelijk afkomstig uit een ander deel van Turkije. ,,Dat ligt ongeveer driehonderd kilometer van de rampplek vandaan. De schade is daar niet groot. Maar deze ramp heeft wel in mijn land plaatsgevonden. Echt verschrikkelijk.”

Er zijn nu vooral heel veel warme kleren nodig, doordat het ook in Turkije op dit moment flink koud is. ,,We hebben dan ook dekens, jassen en warme schone kleren nodig, maar ook kinderluiers en zaklampen enzo. Het liefst onbeschadigd, schoon en ingepakt.”

Losse zakjes kleding worden inmiddels niet meer geaccepteerd, zegt de eigenaar. ,,Als mensen iets willen inleveren, moet dat in dozen gebeuren. Als het even kan, zamelen we ook het liefst nieuwe spullen in; tweedehands spullen moeten namelijk nog gesorteerd worden. Het is heel fijn om te zien dat Barneveld massaal in actie komt voor Turkije. En niet alleen Barneveld, heel Nederland doet dit. We zijn heel dankbaar.”

De inzameling duurt nog tot donderdag. Wie dozen spullen heeft, kan die komen brengen tussen 08.00 en 19.00 uur bij de Serhad van der Zee supermarkt op het Oldenbarneveldplein.

Jannes Bijlsma

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie