Afbeelding
AberMedia

Boerenprotest met brandjes en afval bij snelwegen rond Barneveld (+video)

27 juli 2022 om 07:49 Maatschappelijk

BARNEVELD Boeren hebben woensdagmorgen vroeg onder meer hooibalen en afval in brand gestoken bij op- en afritten van de snelwegen A30 en A1 rond Barneveld. Ook werden hopen afval gedumpt. Dat gebeurde rond 5.00 uur.

Daarnaast werden spandoeken geplaatst met teksten als: ‘Rutte maakt er een rommel van, wij nu ook’, ‘Blijf de boer sarren, dan komen er nog meer karren’ en ‘Den Haag bij ‘t grofvuil. Is dat vandaag?’ De politie meldde bij veel op- en afritten verkeershinder. 

Het gedumpte afval bestond onder meer uit hout, boomstronken, mest, puin en zand. In de buurt van de McDonald’s bij Barneveld, bij de kruising van de A30 en de A1, werd een complete silo op de weg gelegd. Ook bij de op- en afrit van de A30 bij Barneveld werden hopen rommel en spandoeken geplaatst. Bij afrit Voorthuizen op de A1 moest de brandweer in actie komen om een brand te blussen. Ook de afrit Stroe van de A1 was versperd, evenals de op- en afrit Lunteren van de A30 en de afrit Leusden-Zuid van de A28.

De protestacties hebben niet geleid tot aanhoudingen, meldt politiewoordvoerder Marèl van Steenbergen. ,,Het zijn vooral blokkades die vanmorgen zijn opgeworpen, er waren geen actievoerders op de snelwegen.’’

CHAOS EN VERTRAGINGEN Ook op talrijke andere plekken in het land werd op deze wijze geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet, die in de huidige opzet voor veel boeren desastreuze gevolgen hebben. De acties zorgden daardoor in de ochtendspits voor chaos en vertragingen op verschillende plekken, niet alleen op de A1 en de A30, maar ook op de A28 en A50. 

Het gaat Rijkswaterstaat waarschijnlijk nog de hele dag kosten om alle rommel op te ruimen, die vannacht en vanmorgen bij verschillende snelwegen is achtergelaten door protesterende boeren. ,,We raden weggebruikers vandaag aan om niet de weg op te gaan als het niet per se nodig is. En als het wel moet, check dan vooral vooraf je route, want je weet vooraf niet wat je tegenkomt onderweg.’’ Het dringende advies is dan ook aan weggebruikers om vooraf de reis te checken, via de websites van Rijkswaterstaat of ANWB.

BESCHADIGINGEN Door de acties zijn op verschillende plekken vernielingen en beschadigingen ontstaan, meldt de woordvoerder verder. Zo zijn er hier en daar brandjes gesticht. ,,Maar ook op plekken waar zand of mest op het asfalt is gestort, is kans op beschadigingen’’, zegt de woordvoerder. ,,Als auto’s daar overheen rijden, komt er vervuiling in het zoab en dat krijg je er moeilijk weer uit.’’ De totale schade door de acties is volgens de woordvoerder ,,substantieel’’ te noemen.

LOSSE BOEREN De boeren kwamen vannacht en vanmorgen in actie, vanwege de in hun ogen uitzichtloze situatie naar aanleiding van de stikstofplannen van de Rijksoverheid, zegt melkveehouder Teus van der Wind uit Woudenberg, zelf ook aangesloten bij Agractie. ,,De acties van vandaag zijn afkomstig van ‘losse boeren’ die een statement af willen geven’’, zegt hij. ,,Het gevoel heerst steeds meer dat de boeren door de overheid worden genegeerd, dat zorgt voor uitzichtloosheid. En dat Johan Remkes naar voren is geschoven als bemiddelaar, wordt gezien als een vorm van minachting. Zolang die situatie zo blijft, zullen acties ook blijven komen’’, denkt hij. ,,De situatie begint veel boeren steeds meer op te breken.’’ Van der Wind verwacht dat veel boeren uiteindelijk wel willen inbinden zodra ze maar ,,iets van een strohalm’ hebben dat tot een beter perspectief kan leiden.

In een reactie op sociale media stelt fractievoorzitter Jan Willem van den Born van Lokaal Belang verbijsterd te zijn. ,,Brandjes en vernielingen op en rondom de toegangswegen van Barneveld. Wie tref je hiermee? De minister of de inwoners van onze gemeente? Dit begint zeer onprettige vormen aan te nemen.’’

Wouter van Dijk


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie