Afbeelding
Wouter van Dijk

‘Welkom in pluimveehoofdstad van de wereld’

Maatschappelijk

STROE Voorman Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders richtte zijn pijlen woensdag in Stroe direct op minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof. ,,U zegt open te staan voor een gesprek? Nu, daar zijn twee partijen voor nodig die naar elkaar luisteren.”

Oplaat heette de menigte in Stroe hartelijk welkom in de gemeente Barneveld, als ‘pluimveehoofdstad van de wereld’. ,,Niet alleen van Nederland. Qua innovatie zijn wij de grootste ter wereld. Als er een probleem is, zorgen wij dat het wordt opgelost. Onze familiebedrijven kunnen dat! Maar Den Haag heeft er lak aan.”

Van der Wal heeft het verbruid bij de NVP-voorzitter en dat hij liet hij luid en duidelijk blijken. ,,Zij kan nog niet eens voorlezen wat haar ambtenaren voor haar op papier heeft gezet.” Van der Wal geeft de boeren drie opties, die volgens Oplaat alle drie niet haalbaar zijn. ,,We mogen innoveren, maar bij de rechter wordt de norm voor ammoniak (bij nieuwe technieken, red.) onderuit gehaald. We mogen extensiveren, maar niet iedereen kan er een zorgboerderij bij doen. Blijft er één keuze over: de opkoop. Deze ministers willen niet daadwerkelijk een oplossing voor stikstof, ze willen uw grond!”

Een écht gesprek met de minister van Natuur en Stikstof is niet mogelijk, aldus Oplaat. ,,U zit in uw ivoren toren, bent bang als er een trekker in uw straat verschijnt. Wij hebben jaar na jaar feiten en cijfers aangedragen. Maar u wilt ze niet horen. IJzerenheinig houdt u vast aan deze doelen. Ik hoop dat het gezond boerenverstand bij u terugkeert.”

 Jannes Bijlsma

Afbeelding
advertentie