Afbeelding
Christan Hakkert

Heidi, Rianne en Willine Brouwer: ‘De overheid verpest onze toekomst’

23 juni 2022 om 09:32 Maatschappelijk

STROE Alsof het ervaren sprekers zijn, hielden Rianne (17), Heidi (19) en Willine Brouwer (23) woensdagmiddag voor tienduizenden een speech. De dochters van organisator Gert-Jan Brouwer hielden hen voor er bang voor te zijn dat ‘de overheid hun toekomst verpest’. ,,Alsof het niks is. De overheid wil het bedrijf, dat onze ouders en grootouders met veel passie hebben opgebouwd, zonder een greintje respect afbreken.”

Ze hadden wel op wat visite gerekend, op het terrein van hun ouders aan de Heetkamperweg in Stroe. Maar zoveel? ,,Ongelooflijk”, sprak Rianne door de microfoon. ,,Jullie zijn toppers!”

De stikstofplannen van het kabinet hakken er stevig in bij de familie Brouwer, zo maakten de meiden duidelijk kenbaar. Tegelijk realiseren ze zich dat niet alleen de boeren zelf onder druk komen te staan, maar ook alle bedrijven die met de agrarische sector te maken hebben. ,,Van loonwerkers tot slagers, van vrachtwagenchauffeurs tot veeartsen.” Zij zien een groot gevaar voor de voedselvoorziening in Nederland. ,,We zitten straks met een voedseltekort. En waarom? Onze boeren produceren stikstof en dat zou slecht zijn voor de natuur. Menen ze. Maar waarom is alles om ons heen dan zo groen en gezond? Onze gewassen moeten toch ook stikstof opnemen? En waarom wordt er gerekend met modellen en niet daadwerkelijke, goede metingen?”

Ze onthullen dat ‘de overheid’ al bij vader Gert-Jan langs is geweest om te komen praten over uitkoop. Die was niet te vermurwen. ,,Hij zei: je kunt mijn stikstof kopen of leasen, maar van mijn grond blijf je af. Iedereen gelukkig toch? Maar hun reactie was: het gaat ons niet om jullie stikstof, we willen jullie grond!” ‘De overheid’ wil de mooie omgeving en de koeien in de wei veranderen in asfalt en industrie, denkt Willine. ,,Hoezo stikstof, hoezo milieuvervuiling? Ze zouden juist supertrots moeten zijn op een agrarische sector als die van ons. Met het beste voedsel en de laagste milieu-impact in de hele wereld!” Tot achteraan het terrein klonken luide toejuichingen voor de boerendochters.

Na hun verhaal gaf organisator Jeroen van Maanen aan trots te zijn op de meiden. ,,Als ik jullie zo hoor, dan moeten we er gewoon een tandje bijzetten om die idioterie (de stikstofplannen, red.) van tafel te krijgen en ervoor te zorgen dat jullie gewoon een zorgeloze toekomst hebben.”

Jannes Bijlsma


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie