Afbeelding
AberMedia

Groen licht voor boerenprotest in Stroe, burgemeester heeft wel grote zorgen over verkeersdrukte

20 juni 2022 om 16:24 Maatschappelijk

STROE De gemeente Barneveld geeft groen licht voor het landelijke boerenprotest dat woensdag in Stroe gehouden gaat worden. Op basis van de plannen die de organisatie hiervoor heeft ingediend, zijn er volgens de gemeente ,,geen gronden te ontdekken’’ om deze demonstratie te verbieden. Wel zijn er grote zorgen over het verkeer. ,,De kans is groot dat de wegen in het midden van het land woensdag volledig dicht zullen zitten’’, stelt de gemeente.

Het gaat om de eind vorige week aangekondigde protestmanifestatie, die gehouden zal worden op agrarisch terrein aan de Heetkamperweg, in het buitengebied van Stroe. De verwachting is dat er 20.000 tot 30.000 boeren op af komen uit het hele land, maar dat zouden er ook meer kunnen zijn. De boeren protesteren tegen het stikstofbeleid van de Rijksoverheid, die er volgens hen toe zal leiden dat veel boeren verplicht uitgekocht zullen worden. De actie is een initiatief van meerdere samenwerkende organisaties, waaronder Farmers Defence Force, LTO Gelderse Vallei, Agractie en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Het officiële programma van de manifestatie moet van 12.00 tot 15.00 uur duren. 

VERDERE AFSPRAKEN Burgemeester Jan Luteijn gaat nu akkoord met het demonstratieplan, maar geeft ook aan zich zorgen te maken over de verkeersdrukte die dit met zich mee zal brengen. Er zullen de komende uren daarom verdere afspraken gemaakt worden over de verdere invulling. Luteijn: ,,Ik spreek mijn zorg uit over de impact van de toeloop naar de gemeente. Onze lokale infrastructuur is beperkt en de kans bestaat dat een groot gebied vast komt te staan.’’ Het advies is dan ook aan inwoners, organisaties en bedrijven om hierop voorbereid te zijn door woensdag thuis te blijven en niet de weg op te gaan als dit niet strikt noodzakelijk is.

VOORWAARDEN De organisatie heeft maandagochtend een plan ingediend hoe zij denkt om te gaan met de veiligheid rond de geplande demonstratie. De gemeente had randvoorwaarden gesteld aan de aantallen personen en voertuigen, tijdsloten, verkeersveiligheid en de veiligheid in het algemeen. In overleg met de driehoek (burgemeester, Openbaar Ministerie en politie, red.) is het plan getoetst op veiligheid en openbare orde. Uit het plan blijkt dat is voldaan aan de gestelde randvoorwaarden. ,,Deze voorwaarden zijn opgenomen in demonstratiebesluit. Hiermee is er geen grond om de demonstratie te verbieden’’, aldus de gemeente Barneveld.

PARKEERTERREINEN Gert-Jan Brouwer, de melkveehouder op wiens grond het podium gebouwd wordt voor de manifestatie, stelt vertrouwen te hebben in een goede afloop. ,,We hebben heel Stroe en half Kootwijkerbroek kunnen mobiliseren als het gaat om parkeerlocaties rondom het terrein’’, zegt hij. Zo zijn er percelen beschikbaar ter hoogte van de Zaadeest aan de Wolweg, aan de Stroeërschoolweg, de Oosterbrinkweg, de Harskamperweg en de Ravenweg. Al die locaties zijn op één tot twee kilometer loopafstand van de protestlocatie. Op het demonstratieterrein zelf kunnen wellicht een paar duizend trekkers staan, voor de overige trekkers kunnen deelnemers hun voertuig daarmee kwijt op één van de omliggende plekken en het laatste stukje lopen.’’ Ook is volgens hem catering geregeld, evenals bewegwijzering die de routes vanaf de parkeerterreinen naar de manifestatieplek aangeven.

Jeroen van Maanen reageert namens de organisatie positief op het besluit van de gemeente Barneveld. ,,Dit is voor ons goed nieuws. Nu kunnen we in overleg met de politie en met evenemententeams aan de slag om het plan verder in te vullen. We gaan er samen alles aan doen om er veilige bijeenkomst van te maken en zullen vooral aandacht hebben voor de mogelijke verkeersknelpunten die er nog zijn.’’

VREEDZAAM De boerenorganisaties hebben mogelijke deelnemers gewaarschuwd dat het “een vreedzame demonstratie” moet worden. Het gebruik van alcohol is om die reden bijvoorbeeld absoluut verboden, aldus voorzitter Wim Brouwer van boerenorganisatie LTO Gelderse Vallei. De organisatie wil niet dat boeren op trekkers over de snelwegen gaan rijden, wat overigens ook formeel verboden is. Op de provinciale wegen rond Stroe moeten de actievoerders altijd voorrang geven aan hulpdiensten en rouwstoeten. Stroe maakt zich inmiddels op voor de komst van de duizenden boeren, zo meldde deze krant vanmorgen al. Zo houden scholen, winkels, horeca en bedrijven rekening met overlast op de weg. 

De boeren reageren met de landelijke actie sterk afwijzend tegen de nieuwe plannen van het kabinet om binnen acht jaar forse maatregelen te treffen om stikstofuitstoot terug te brengen. In de Gelderse Vallei moet die uitstoot in het jaar 2030 met 58 procent zijn teruggebracht. Volgens kenners is dat alleen haalbaar, door te kiezen voor een harde sanering, door boeren verplicht uit te kopen en vergunningen in te trekken.

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie