Eenentwintig gedecoreerden met de burgemeester in het Schaffelaartheater. Lukas Scheijgrond ontbreekt op de foto.
Eenentwintig gedecoreerden met de burgemeester in het Schaffelaartheater. Lukas Scheijgrond ontbreekt op de foto. Pauw Media

Koninklijke onderscheiding voor 22 ‘Barnevelders’

26 april 2022 om 12:07 Maatschappelijk

BARNEVELD Burgemeester Jan Luteijn heeft dinsdagmorgen een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan 22 inwoners van de gemeente Barneveld: zes vrouwen en zestien mannen. Zij ontvingen een lintje, omdat ze zich voor langere tijd op een bijzondere manier hebben ingezet binnen de overheid, de kerk, een vereniging of voor een activiteit op het terrein van zorg, welzijn of sport. 

Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Schaffelaartheater. Hieronder een overzicht van de gedecoreerden met door de gemeente aangeleverde informatie.

Gert Ansink (76) uit Barneveld
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. ,,De heer Gert Ansink heeft gedurende lange tijd veel betekend voor de Barneveldse samenleving op sociaal-maatschappelijk en cultureel terrein. Een greep uit zijn verdiensten:
- Initiatiefnemer van ‘Ondernemer van het Jaar’, een event wat door de Barneveldse Industriële Kring BIK, de Jongeren Sociëteit en de ondernemersverengingen hoog wordt gewaardeerd.
- Initiatiefnemer Tour de Force, een jaarlijks terugkerend fietsevenement met duizenden deelnemers in heel Nederland.
- Organiseerde wielerrondes in Barneveld, Zeewolde, Voorthuizen, Hoevelaken en Nijkerk.
- Organiseerde het Nationaal Kampioenschap Krantenbezorgers en Spiegelei Bakken.
- Comitélid fondsenwerving voormalig gasthuis De Haven.
- Van 2008 tot 2014 initiatiefnemer Dorpsgolf Barneveld.
- Van 2006 tot 2019 organisator Ouderen Verwendag Barneveld.
- Bestuurslid van Plaatselijk Belang van 2006 tot 2021.
- Voorzitter Preuvenement Barneveld.
- Voorzitter Stichting Vrienden van het Schaffelaarpark Barneveld.
- Van 2019 tot heden : Initiatiefnemer van de Smaak- en Sfeerdagen.
- Lid commissie Stichting Wereld Eidagen en Promotiecommissie VVV Barneveld.

Jan van Beek (64) uit Barneveld
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Verdiensten: Vanaf 1997 is Van Beek actief bij voetbalvereniging SDV Barneveld. Van Beek startte als elftalleider en werd bestuurslid algemene zaken in het hoofdbestuur. Hij heeft destijds voor de club de administratie goed op poten gezet met daarnaast ook de nodige hulp van zijn vrouw. In 2016 werd hij voorzitter van de club, waardoor hij ruim zestien uur per week daar aanwezig was en de vereniging met verve aanstuurt. Van 2016 tot heden heeft de club een enorme groei doorgemaakt van 800 naar 1100 leden. En dit doet Van Beek allemaal naast zijn eigen bedrijf Bemasu. In 2017/2018 werd er ook nog een nieuw clubhuis gebouwd, waar hij een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd.

Fenny Buitink-Landman (91) uit Zwartebroek
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Verdiensten: Waar menigeen met 65 jaar met pensioen gaat heeft mevrouw Buitink-Landman tot haar 78ste met volle inzet haar werkzaamheden vervuld voor dorpshuis De Belleman in Zwartebroek. Zij zwaaide lange tijd de scepter in de keuken, maar heeft ook in de bediening gewerkt en was niet te beroerd om de praktische zaken op te pakken. Zij bleef betrokken bij De Belleman en is de tuin gaan bijhouden, wat zij nu op 91-jarige leeftijd nog steeds doet.
Verdere vrijwillige activiteiten: 75 jaar lid en zelfs erelid van het koor Ex Animo, waar ze bestuursfuncties heeft vervuld. Wijkouderling van 1975 tot 1984 bij de Gereformeerde Kerk (PKN) Zwartebroek. Scriba van de kerkenraad, van 1986 tot 1992, en ook lid van het college van rentmeesters.

Gijs Donkersteeg (77) uit Voorthuizen
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Verdiensten: De heer Donkersteeg is maar liefst 39 jaar bestuurslid geweest van de historische vereniging Oud Barneveld en nam als vertegenwoordiger van de vereniging een heel belangrijke plaats in. Daarnaast heeft hij een belangrijke rol gespeeld in het kerkelijke en maatschappelijke leven in zijn woonplaats Voorthuizen.
Vrijwillige activiteiten: Veertig jaar organist voor de Nederlandse Hervormde Gemeente (PKN) in Voorthuizen. Twaalf jaar ouderling-kerkrentmeester van dezelfde kerk. Meer dan twintig jaar archivaris van de PKN-kerk (tot heden). Schrijver van onder mee Wijzigingen opslaan r het boek ‘Tien pond grutten’. Ook heeft hij een bijdrage geleverd aan een deel van de Schaffelaarreeks over de geschiedenis van Voorthuizen.

Theresa Donkervoort-Aelbers (57) uit Barneveld
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Verdiensten: Vrijwilliger bij het G-team bij voetbalvereniging VVB in Barneveld. Het G-team nam deel aan evenementen zoals de Special Olympics.
- Van 2007 tot 2011: secretaresse bij Stichting Businesspartners SDV Barneveld
- Secretaresse, bestuurslid en mede-oprichter van 2007 tot heden voor Stichting G-sport Barneveld.
- Mede-oprichter en voorzitter van 2013 tot heden van de Stichting Huifbedrijden Barneveld.
- Organisatie nieuwe activiteiten: maandelijkse avond Buitengewoon Ontmoeten in jongerencentrum Villa 29, het Combi8Kamp een sportdag voor kinderen in Barneveld.
- Meegeschreven aan het Bewegen en Sportbeleidsplan voor de gemeente Barneveld.

Teunis van Driesten (80) uit Barneveld
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Verdiensten: De heer Teunis van Driesten is vrijwilliger in en om het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Nederland De Hoeksteen. Hij is begonnen bij de oude kerk aan de Van den Bogertlaan. In de periode van de nieuwbouw (De Hoeksteen) zijn de werkzaamheden flink toegenomen en hij is er nog steeds actief.
* Voor de Eben-Haezerschool heeft de heer Driesten op de schoolbus gereden en oud papier ingezameld.
* Daarnaast is hij al jarenlang actief vrijwilliger bij de thuiszorgorganisatie Hart & Hand.
* En hij is als ledenwerver betrokken voor de SGP Barneveld.

Marco Druijff (57) uit Voorthuizen
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Verdiensten: Zowel op sportief, cultureel als maatschappelijk gebied zet Marco Druijf zich al lange tijd in voor de samenleving in Voorthuizen, maar ook daarbuiten. Zoals:
- Vrijwillige coördinator opslag gesponsorde artikelen voor Ronald McDonald Huis.
- HomeRide, sponsortochten voor het Ronald McDonald huis en andere kinderfondsen.
- Op sportief vlak intensief betrokken bij korfbalvereniging CKV Spirit.
- Vanaf 1987 tot heden betrokken bij CKV Spirit voor het nieuwe complex De Voorde.
- Vanaf mei 2015 tot heden beheerder en coördinator voor de buurt WhatsAppgroep.
- 1993 tot 2006 coördinator en bouwer van de corsowagen van de Zeeheldenbuurt Voorthuizen.
- Oprichter van de Seniorentocht, chauffeur en koprijder van een groep.
- 2011 tot heden verkeersregelaar en evenementenbegeleider voor Voorthuizen Loopt.

Willem-Jan Gerritsen (82) uit Barneveld
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Verdiensten: In en om kerkgebouw De Hoeksteen zorgt de heer Willem-Jan Gerritsen al vanaf 2006 ervoor dat alles er spik en span uitziet. Het onderhoud van tuinen en terreinen, het gereed maken van zalen, lichte onderhoudswerkzaamheden tot aan het schrobben van de vloeren.
En dat is nog niet alles, ook vrijwilligersorganisatie Hart & Hand kon tien jaar lang op zijn bijdrage rekenen. Bezoeken afleggen, mensen vervoeren naar het ziekenhuis of de zorgboerderij deed hij altijd zorgvuldig en met plezier.

G. Jonker-Timmerman (71) uit Zwartebroek
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Verdiensten:
- Algemeen bestuurslid van basisschool Het Anker /Vereniging van Scholen met de Bijbel in de gemeente Barneveld.
- Bestuurslid De Vogelhorst (christelijk speciaal onderwijs):
- Vanaf 1978 tot heden vrijwilliger en lid kerkenraad Gereformeerde Kerk (PKN) Zwartebroek, onder andere als scriba, nog vele andere taken. Momenteel werkt ze mee aan het nieuwe beleidsplan).
- Vrijwilliger maatje dementie voor Stichting Welzijn (2017-heden).

Marius Kolkman (77) uit Barneveld
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Verdiensten:
- Naast zijn werk als onderwijzer op de basisschool in Appel is hij actief als vrijwilliger.
- Vanaf 1970 vrijwilliger bij voetbalvereniging SDV Barneveld als: elftalleider van een jeugdteam en jeugdtrainer, lid van het jeugdbestuur, bestuurslid wedstrijdzaken (acht jaar) en secretaris (elf jaar). En redacteur clubblad Kontakt, heden al vijftig jaar archivaris: elk exemplaar heeft hij veilig gesteld, zo ook de historie van de club.

Peter Kuijt (68) uit Voorthuizen
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Verdiensten: Peter Kuijt staat bekend als een sociaal, betrokken mens. Al vele jaren staat hij klaar voor de samenleving in Voorthuizen.
- Dertig jaar als ouderling, scriba en preekroosterregelaar ingezet voor de Hervormde Gemeente Voorthuizen. Hierin heeft hij ook hele bijzondere dingen meegemaakt in zijn werk voor de minderbedeelde mensen in Hongarije en Roemenië.
- Hij was bij de Stichting Hervormde Scholen in Voorthuizen betrokken.
- Van 2014 tot heden is hij tweede voorzitter van zangvereniging Vox Vivenda.
- Van 2012 tot heden bij Ruiter Actief chauffeur voor mensen met een verstandelijke beperking.
- Vanaf 2021 als lid cliëntenraad betrokken bij Zorggroep Ena.
- Vanaf 1992 tot 2017 betrokken geweest bij Voorthuizen Helpt Roemenië.

Rico Ligtvoet (57) uit Voorthuizen
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Verdiensten: Naast zijn werk als interim-manager bij Vattenfall is hij al vanaf 1990 al actief binnen Scouting Nederland en vanaf 2003 Vrijwilliger bij de Scouting Nederland. Vanaf 2021 praktijkbegeleider en groepsbegeleider Scouting Fleur de Lis, dit is een nieuwe groep. Vanaf 2016 Bestuurslid en groepsbegeleider Scouting Lunteren. Grondlegger van een nieuw verkoopkanaal, de Mobiele Scoutshop.

Rina Lokhorst-van Zintel (69) uit Voorthuizen
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Verdiensten: Hulp aan kwetsbaren in de samenleving is voor mevrouw Rina Lokhorst-van Zintel belangrijk.
In de periode van 1990 tot 2019 heeft ze bijzonder veel gedaan voor het Rode Kruis, zoals onder meer het organiseren van de jaarlijkse collecte in Voorthuizen en de bloedafname. Voor bloedbank Sanquin die nu die taken over heeft genomen is zeook nog steeds actief.
Vrijwillige activiteiten:
- 2018 tot heden ben je vrijwilliger bij het Logeerhuis Q-Dreams in De Glind
- 1979 tot heden bij de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen als Ouderling en vrijwilliger
- 2018 tot heden verpleegkundige bij het vakantiebureau van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk (PSDV).

Martin Morsink (75) uit Barneveld
Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Verdiensten: Al jaren zet de heer Martin Morsink zich geheel belangeloos in voor de kerkelijke gemeenschap van Barneveld en voor het bovenplaatselijke werk, eerst in de Nederlandse Hervormde Kerk en vanaf 2004 voor de Protestantse Kerk in Nederland.
- Vanaf 2012 tot heden lid en vanaf 2018 voorzitter van de algemene kerkenraad.
- Vanaf 2005 tot heden lid Besturenoverleg.
- Van 2006 tot 2018 secretaris van de classicale vergadering Nijkerk.
· Vanaf 2018 dankzij enorme bestuurlijk ervaring verkozen tot voorzitter van de Classicale vergadering.

Sandra Mouw-van Essen (53) uit Garderen
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Verdiensten: Mevrouw Mouw is bekend als iemand die zich honderd procent inzet voor Garderen op veel verschillende vlakken. Zo is ze elke week bezig voor de Oranjevereniging en de sport- en spelkast en de Garderense Brocantekastjes. Bijna eigenhandig heeft ze de bibliotheek in dorpshuis De Wardborg opgezet. Hiervoor heeft ze stad en land afgereden om gratis boeken op te halen, inmiddels zijn het er meer dan drieduizend.
- Lid programmaraad van dorpshuis De Wardborg.
- Ze heeft veel voor de Prins Bernhardschool in Garderen betekend.
- 2015 tot heden bestuurslid Oranjevereniging Garderen.
- 2000 tot 2018 - overblijfmoeder beheerder documentatiecentrum, bibliotheekbus-medewerkster, begeleidster met schoolkamp.
- 2019 tot heden oprichter en gastvrouw van bibliotheek De Wardborg.
- 2017 tot heden Be Active - vrijwilliger sport- en spelkast.
- 2020 tot heden bedenker en uitvoerder van Gardense Brocantekastjes.

Herma Nap-ten Hoven (58) uit Terschuur
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Verdiensten: Mevrouw Herma Nap-Ten Hoven staat bekend als iemand die altijd voor iedereen klaar staat. Zo zet ze zich al ruim veertig jaar onafgebroken in voor de Nederlands Hervormde Gemeente Zwartebroek. Hier is ze onder andere lid van de orgelcommissie en begeleidt ze vanaf 1980 tot heden de kerkdiensten op het orgel. Al ruim 28 jaar zorgt ze voor haar gehandicapte zoon Matthias. Zowel ‘s nachts als overdag staat ze voor hem klaar en verzorg je hem met veel liefde en geduld. Ook is ze van 1995 tot 1999 nog vier jaar bestuurslid geweest van de Nederlandse Patiëntenvereniging afdeling Barneveld.

Henk Nes (74) uit Voorthuizen
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Verdiensten: Belangeloos zet hij zich al ruim twintig jaar in om het muzikale cultuurlandschap in onze gemeente te verrijken. Zo is hij vanaf de oprichting in 2007 actief als muzikaal leider van verschillende koren in Barneveld en Ermelo. Ook speelt hij regelmatig voor de senioren in de verzorgingstehuizen zoals Norschoten, Ruimzicht en Neboplus in Barneveld.
Vrijwillige activiteiten:
- 2007 tot heden: Muzikaal begeleider en arrangeur shantykoor Het Roer Om in Barneveld.
- 2001 tot heden: Accordeonist en arrangeur shantykoor Ermeluiden in Ermelo.
- 2004 tot heden: Lid en penningmeester kegelclub De Rollers/Alles Raak.
- 2004 tot heden: Vrijwilliger bij Norschoten.
- Jaren ‘90 als bestuurder actief bij Go Barneveld en het toenmalige VVV.

Wim Noorlander (72) uit Voorthuizen
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Verdiensten: Vanaf 1970 tot op de dag van vandaag via de stichting ‘40/’45 en de Oranjevereniging in Voorthuizen betrokken bij de organisatie van de herdenkingen van 4 en 5 mei en vanaf 2009 betrokken bij de gereformeerde kerk in diverse rollen.
Vrijwillige activiteiten:
- 1980 tot 1990 - bestuurslid muziekvereniging Kunst na Arbeid.
- 1990 tot 2000 Lid van de oudercommissie van de Wheemschool te Voorthuizen.
- 1970 tot heden lid van de Stichting ‘40/’45 als onderdeel van de Oranjeverenging.
- Vanaf 2009 tot heden betrokken bij de Gereformeerde Kerk onder andere als wijkouderling en diverse andere functies.
- Van 2016 tot heden pr-man van Inloophuis De Ontmoeting.

Lukas Scheijgrond (40) uit Voorthuizen
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Zijn verdiensten: Twaalf jaar geleden is Lukas Scheijgrond gekozen in de gemeenteraad voor de ChristenUnie met voorkeurstemmen en sindsdien is de heer Scheijgrond als raadslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad actief geweest. Op verschillende terreinen heeft hij accenten gezet. Zo is hij sterk betrokken geweest bij een definitieve plek voor de skatebaan, heeft hij gepleit voor behoud van de Albert Heijn-supermarkt in het centrum van Voorthuizen en is zijn inbreng bij de kaderstelling van de sportstimulering relevant geweest. Ook zijn pleidooien om niet te bezuinigen op minima-uitkeringen zijn van belang geweest. Samen met zijn vrouw Anne heeft hij een zorgonderneming om pleegkinderen te kunnen opvoeden in hun gezin. Daarnaast is hij docent aan het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo.

Karel Struik (70) uit Voorthuizen
Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Verdiensten: Maar liefst 54 jaar heeft Karel Struik vrijwilligerswerk gedaan voor verschillende verenigingen en maatschappelijke organisaties. Voetbal is zijn grote passies en daar heeft hij eerst in Amsterdam en later in Voorthuizen en momenteel in Stroe veel tijd en energie in gestopt. Bij de voetbalverenging Stroe heeft de heer Struik van 2010 tot heden verschillende functies vervuld, zoals scheidsrechter, gastheer, scheidsrechter-regelaar, inkoper en penningmeester.
Vrijwillige activiteiten:
- Van 2000 tot 2008 bij voetbalvereniging VVOP in Voorthuizen.
- Van 1969 tot 2003 bestuurslid, wedstrijdsecretaris en penningmeester bij A.S.V. Germaan (Amsterdam).
- Van 1967 tot 2021/heden bij de KNVB diverse functies vervuld. Van 2004 tot heden actief als regioconsul.
- Penningmeester en voorzitter van 2008 tot 2019 bij Woongroep 50+.
- Penningmeester bij De Veluweruiters van 2006 tot 2014.
- Vrijwilliger bij de politie van 2013 tot 2021 (eervol ontslag).

Ane Visser (64) uit Barneveld
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Verdiensten: Al ruim veertig jaar is de heer Ane Visser actief binnen de Sierduivenfokkers Vereniging Amersfoort en Omstreken als tweede voorzitter van het tentoonstellingsbestuur van de Keistadshow, een nationale sierduivententoonstelling. Hierin houdt hij het contact met de keurmeesters over de indeling van de juiste rassen en is hij verantwoordelijk voor de opbouw van de tentoonstelling. Daarnaast is hij ook al ruim veertig jaar actief binnen de Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers als keurmeester. Bij meerdere verengingen is hij actief op het kleindiergebied en ook nog als vrijwilliger bij het Pluimveemuseum in Barneveld.

Melis de Vries (62) uit Barneveld
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Verdiensten: De heer Melis de Vries is al jaren actief binnen het verenigingswerk, zowel op kerkelijk als op maatschappelijk gebied. Zo was hij penningmeester en voorzitter van de Hervormde Gemeente Ochten. Na de verhuizing van Kesteren naar Barneveld in 2005 werd hij bezoekbroeder en inmiddels ook diaken van de Hervormde Gemeente in Barneveld. Daarnaast is hij jarenlang voorzitter geweest van korfbalvereniging ODIK en vanaf 2010 voorzitter van Sichting Gasthuis Westerveld.
Vrijwillige activiteiten:
- 2009 tot 2015 - voorzitter korfbalvereniging ODIK.
- 2010 tot heden - Voorzitter Westerveld Stichting.
- Voorzitter Stichting Bedrijfsvolleybal Barneveld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie