Advocaat Wim Vahl (midden) in gesprek over armoede met Maarten Schipper (links) en Aat Barendregt.
Advocaat Wim Vahl (midden) in gesprek over armoede met Maarten Schipper (links) en Aat Barendregt. Willem Massier

Barneveldse advocaat over armoede: ‘Het recht moet voor iedereen beschikbaar zijn’

24 maart 2022 om 08:14 Maatschappelijk

BARNEVELD Financiële problemen, de stress die daarmee samenhangt, de weg niet weten en al helemaal geen idee hebben van wat er allemaal wel mogelijk is. Advocaat Wim Vahl vertelde dinsdag in de Barneveldse bibliotheek honderduit over zaken die hem soms ook ‘s nachts nog bezighouden.

,,Dat zijn echt heel heftige zaken!’’, benadrukte Vahl. ,,Steeds vaker zien mensen in financiële problemen door de bomen het bos niet meer. Ze kennen de weg gewoon niet. Dat je bijvoorbeeld helemaal niet per se een rechtsbijstandsverzekering hoeft te hebben, is bij velen onbekend.” 

Het was één van de vele duidelijke uitspraken van de in Barneveld werkzame sociaal advocaat Wim Vahl tijdens de derde gespreksavond over armoede in Barneveld. ,,De rijksoverheid heeft fors bezuinigd. Daardoor is het aantal advocaten dat pro deo wil werken fors verminderd’’, lichtte hij toe. 

,,Helaas moeten we dus in samenhang met het gebrek aan kennis en soms ook gewoon pure vermoeidheid bij de mensen met financiële problemen concluderen dat niet iedereen zijn recht meer haalt. Bedenk daarbij dat ook mensen in de bijstand 400 euro aan eigen bijdrage moeten ophoesten als er bijvoorbeeld een scheiding plaats heeft plaatsgevonden. Dat geld heeft men gewoon helemaal niet.”

SOCIALE GEMEENTE Behalve deze zorgwekkende ontboezemingen had Vahl echter ook opvallend positieve woorden voor Barneveld. Zo vertelde hij dat de gemeente Barneveld via de bijzondere bijstand arme mensen bijstaat, waar dat nodig is. ,,Deze gemeente staat de laatste jaren gelukkig echt klaar voor zijn inwoners. Ik zou zeggen: een sociale gemeente.”

Over zijn eigen praktijk aan de Wilhelminastraat en de Barneveldse collega’s zei hij: ,,Vijfenzeventig procent van onze klanten komt pro deo. We zeggen zelden of nooit ‘nee’ tegen potentiële klanten als er tenminste een redelijke slagingskans is. Wanneer het buiten mijn expertise valt, verwijs ik door naar collega’s in Barneveld die beter kunnen helpen. Er zijn in deze gemeente echt meer goede advocaten.”

CENTRALE INFORMATIE Vahl ging ook in op de overheid en de samenwerking tussen organisaties die klaarstaan voor mensen in financiële problemen. ,,Als de (rijks)overheid echt wat wil doen voor de mensen aan de onderkant van de samenleving, dan moet ze stoppen met zoveel procederen tegen eigen burgers en de wettelijke zorgfunctie beter gaan invullen’’, stelde hij. ,,Lokaal zou er een betere gecentraliseerde informatievoorziening moeten komen, ook in juridische zin. Uitbreiding van wat er nu op dinsdagmorgen is en meer samenwerking tussen alle partijen. Misschien een goede doorverwijssite. De deur van ons kantoor staat open, mijn 06-nummer en mail is altijd beschikbaar. Zo laag mogelijke drempels en zo dicht mogelijk bij de klant. Maar ik kan het niet alleen. Structurele samenwerking is echt van het grootste belang.”

Meer informatie: www.armoede-barneveld.nl


advertentie
advertentie