Afbeelding
Jannes Bijlsma

Koning Willem-Alexander bezoekt toekomstig zonnepark Kootwijkerbroek

23 maart 2022 om 14:59 Maatschappelijk

KOOTWIJKERBROEK Koning Willem-Alexander bracht woensdagmiddag een werkbezoek aan het toekomstige zonnepark Branderwal in Kootwijkerbroek. Hier werd hij bijgepraat over de regionale energieplannen in de Regio Foodvalley. Bij aankomst werd hij welkom geheten door initiatiefnemer Brand Jan van den Bosch en wethouder Harke Dijksterhuis van Nijkerk, binnen de regio eerstverantwoordelijke voor het te voeren energiebeleid.

De koning werd geïnformeerd over de vraag hoe op lokaal niveau wordt meegewerkt aan de uitvoering van het Klimaatakkoord, over de nauwe samenwerking tussen verschillende belanghebbenden bij het opwekken van duurzame energie, over de dilemma’s die hier bij komen kijken en over het belang van de regionale aanpak van klimaatdoelen. In dertig energieregio’s werken decentrale overheden samen met het Rijk, maatschappelijke partners, netbeheerders, het bedrijfsleven, energiecoöperaties en inwoners. Met een regionale aanpak voor het opwekken van duurzame energie dragen zij bij aan het halveren van de CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990.

Eén van de voorbeelden uit de praktijk in RES Regio Foodvalley is het zonnepark in aanbouw Branderwal in Kootwijkerbroek. Daar wordt gewerkt aan opwek, opslag en regionale afzet van groene stroom en waterstof. Bij de aanleg van het park wordt rekening gehouden met meervoudig ruimtegebruik van het terrein (teelt onder zon) innovatie (de productie van groene waterstof) en buurtparticipatie. De koning kreeg bij aankomst een korte toelichting op het ontstaan en de bouwvoortgang van zonnepark Branderwal. Vervolgens sprak hij in drie rondes met afgevaardigden van provincies, gemeenten, bedrijven, inwoners en natuur- en belangenorganisaties over verschillende vraagstukken die in de regio spelen: de betrokkenheid van de omgeving bij zonne- en windprojecten, de strijd om ruimte en grond in de gemeenten en de krapte van het energienet(energiecongestie).

Afsluitend ging Koning Willem-Alexander in gesprek met betrokkenen bij verschillende RES-regio’s over de vraag hoe de regio’s het Klimaatakkoord vertalen naar lokaalniveau, hoe zij van elkaar kunnen leren en met elkaar kunnen samenwerken.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie