Afbeelding
ANP

Ook vee ‘vergeten’ veehouder Kootwijkerbroek mocht worden geruimd in MKZ-crisis

18 januari 2022 om 13:12 Maatschappelijk

KOOTWIJKERBROEK/DEN HAAG  Het vee van een veehouder in Kootwijkerbroek mocht tijdens de mond- en klauwzeercrisis (MKZ) in 2001 preventief worden geruimd. Dat oordeelde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) in een zaak die namens Henk van den Brink door een ‘vergeten’ veehouder was aangespannen. Met deze uitspraak is de kwestie rond het preventief ruimen van tienduizenden dieren in het Gelderse dorp nu definitief voorbij.

Volgens het laatste CBb-oordeel is het terecht dat de minister zich bij de ruiming baseerde op labuitslagen van positief op MKZ geteste dieren van een bedrijf in de buurt van het bedrijf van de veehouder. Het ruimen was daarmee geen disproportionele maatregel.

TESTUITSLAGEN Tijdens de zitting vorig jaar werden juist vraagtekens gezet bij de testuitslagen. Zou zouden monsters zijn kwijtgeraakt en zouden er fouten zijn gemaakt. Boeren in Kootwijkerbroek hoopten via deze laatste strohalm alsnog hun gelijk te krijgen. Zij hebben altijd geroepen dat het ruimen van de dieren onterecht was. Zo is er bij de boeren nog altijd grote twijfel of er wel MKZ in het dorp heerste.

Al in 2020 werden de juridische procedures rond de MKZ-crisis in Kootwijkerbroek beëindigd. Dat gebeurde nadat het CBb de labuitslagen als juist had aanvaard. Dit werd op de laatste zitting vorig jaar ook aangegeven. De geuite twijfel daarover tijdens de laatste zitting was te laat en daarmee houdt het CBb geen rekening.

EMOTIONELE SCHADE De betreffende veehouder was in een eerdere finale uitspraak over de kwestie echter vergeten. Omdat de zaak voor hem langer sleepte krijgt hij wel een vergoeding. Ook vanwege de emotionele schade die dat heeft veroorzaakt. Al in 2009 werd de minister opgedragen een beslissing te nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie